Oude glorieën: Lorenzo Staelens (51): "Ik verdiende de Gouden Schoen meer in 1994 dan in 1999"

Yorick Vande Plas
Yorick Vande Plas
| 11 reacties
Oude glorieën: Lorenzo Staelens (51): "Ik verdiende de Gouden Schoen meer in 1994 dan in 1999"
Foto: © photonews

Elke week grasduinen we in het verleden en kijken we naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Deze week: voormalig Gouden Schoen en 70-voudig Rode Duivel Lorenzo Staelens.

Vandaag is Lorenzo Staelens actief als hulptrainer van Glen De Boeck bij eersteklasser Moeskroen. Met Club Brugge haalde hij de halve finale van de Europacup II (nu Europa League), met Anderlecht speelde hij Champions League en met de Rode Duivels speelde hij twee WK's en één EK. Kortom: bakken ervaring om door te geven aan de spelers.

De transfer naar Anderlecht was een moeilijke periode

"Het mooiste moment uit mijn carrière? Voor mij persoonlijk is dat toch de 0-3 overwinning dankzij mijn hattrick met Club Brugge op bezoek in het Astridpark bij Anderlecht. Het was ongelooflijk om daar met die cijfers en drie doelpunten van mij te winnen."

Op 34-jarige leeftijd trok Staelens transfervrij van blauw-zwart naar aartsrivaal Anderlecht. "De transfer van Club Brugge naar paars-wit was een moeilijke periode. Het was al bekend gemaakt eind april toen ik nog twee maanden bij Club moest spelen. Dan hebben de supporters zich een beetje tegen mij gekeerd."

"Maar achteraf gezien, heb ik nooit spijt gehad van die overstap. Ik heb de titel bij Anderlecht meegemaakt, alsook de Champions League. Uiteindelijk is het een stap vooruit geweest, terwijl ik toch al 34 jaar was. (lacht)"

Ik verdiende de Gouden Schoen meer in 1994

In 1999 krijgt Lorenzo bij Anderlecht toch nog de Gouden Schoen, nadat hij in zijn topperiode bij Brugge tot twee keer toe net naast de prijs greep. "Ik vind nog steeds dat ik de Gouden Schoen in 1994 meer verdiende dan in 1999, omdat ik toen een topjaar beleefde bij Club in de competitie én op Europees vlak."

"Ook bij de Rode Duivels kende ik toen een goeie periode. Ik had toen mijn beste seizoen ooit, denk ik. Ik maakte toen ook 16 doelpunten. In 1999 was ik al een beetje op mijn terugweg op 36-jarige leeftijd."

Glen De Boeck

Zoals hierboven al aangehaald, is Staelens na zijn carrière de trainerswereld ingestapt. Momenteel staat hij aan de zijde van zijn makker Glen De Boeck bij Moeskroen. "Met Glen klikt het goed, ik ken hem nog van destijds bij Anderlecht en de nationale ploeg."

"We hebben ook al samengewerkt bij Cercle Brugge, dus we weten wat we aan elkaar hebben en dat gaat wel vrij goed. Alleen zitten we nu wel in een moeilijke situatie op die laatste plaats, maar we gaan er alles aan doen om er proberen uit te geraken", sluit een strijdvaardige Staelens af.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties