Oekraïne voorgesteld: Dromen van een prestatie zoals 10 jaar terug
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties

EK-dossier: Oekraïne

Oekraïne voorgesteld: Dromen van een prestatie zoals 10 jaar terug
Foto: © photonews

Oekraïne lijkt na enkele degelijke jaren op de terugweg. Het team haalde op het WK in 2006 de kwartfinales, maar het EK in eigen land in 2012 werd een teleurstelling met uitschakeling in de groepsfase.

Vorige deelnames: Winnaar?

Technisch gezien mag Oekraïne een deel van de overwinning van de Soviet-Unie in 1960 opeisen. Het land maakte toen immers deel uit van de voorganger van het huidige Rusland. Als onafhankelijk land kwam het nooit verder dan de groepsfase.

De laatste keer dat ze deelnamen was meteen hun debuut. Samen met Polen verzorgden ze in 2012 het vorige EK. Deze keer heeft Oekraïne dus voor de eerste keer de deelname afgedwongen via de kwalificaties.

De weg naar Frankrijk: Met de hakken over de sloot

Oekraïne wist meteen dat het voor de tweede plaats moest gaan toen Spanje uit de pot kwam. Slovakije, Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië leken haalbare kaarten. Verrassend genoeg zorgde Slovakije voor de verrassing door de tweede stek af te snoepen van Yarmolenko en co.

De barrages volgden. In Oekraïne werd Slovenië simpel met 2-0 opzij gezet, in de terugwedstrijd hadden de troepen van Fomenko genoeg aan een 1-1 gelijkspel om het ticket naar Parijs definitief vast te leggen.

Topschutter: Andriy Shevchenko

Good old 'Sheva' staat nog steeds bovenaan de lijst van Oekraïense doelpuntenmakers. 48 treffers lukte hij voor de geel-blauwen. In de huidige selectie is Andriy Yarmolenko de primus met 22 rozen.

Recordinternational: Anatoliy Tymoshuk

Tymoshuk 36 is hij, de middenvelder van het Kazachse Kairat. Toch maakt Tymoshuk nog steeds deel uit van het nationale team van Oekraïne. Met 141 caps blijft hij de absolute recordhouder.

Zijn topjaren liggen intussen achter de rug. Van Shakhtar Donetsk trok hij via Zenit naar Bayern, waar hij in vier jaar 86 Bundesliga-matchen afwerkte. Daarna ging hij terug naar Sint-Petersburg om dit jaar uit te bollen in Kazachstan.

Blikvangers

Oude rotten vormen de ruggengraat van de Oekraïnse nationale ploeg. Met zekerheid in doel, een stevige defensie en jong loopvermogen op het middenveld kunnen de Oekraïners toch presteren op het EK. Klik HIER voor de volledige doorlichting!

Babes

Wie ooit al Oekraïne bezocht, weet dat de mooie vrouwen er schering en inslag zijn. De WAG's steken zich, na het pensioen van Shevchenko, wat weg. Gelukkig heeft Oekraïne bekende babes te over. Klik HIER om ze te bewonderen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties