Turkije voorgesteld: de gouden generatie is niet meer
Cédric De Volder
Cédric De Volder
| 10 reacties

EK-dossier: Turkije

Turkije voorgesteld: de gouden generatie is niet meer
Foto: © Photonews

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Turkije.

Vorige deelnames: één halve finale, maar verder...

Turkije heeft allesbehalve een traditie op grote toernooien. Twee deelnames aan een WK en twee deelnames aan een EK. En daar eindigt de opsomming ook meteen.

Al slaagden de Turken er in 2008 wel in om de halve finale te bereiken op het Europees kampioenschap. Zes jaar eerder werd zelfs een bronzen medaille weggekaapt op de mundial. De gouden generatie van onder anderen Hakan Sükür is echter niet meer.

De weg naar Frankrijk: voor Nederland!

Turkije strandde in groep A op twee puntjes van de tweede plaats. Tsjechië en IJsland bleken in de poule te sterk, maar Ay-Yıldızlılar - zoals de bijnaam in de volksmond klinkt - hield wel Nederland af.

De Turken moesten - mede door het puntenaantal - echter niet aan de bak in de barrages en het feestje kon in Istanbul worden ingezet. Al koesteren de roodhemden in Frankrijk best geen al te hoge ambities.

De gouden generatie...

We haalden het hierboven al even aan. Begin de jaren 2000 had Turkije een gouden generatie. In onze voorstelling van de EK-landen vernoemen we elke keer de topschutter en recordinternational. Wel, beide namen komen uit die ploeg van destijds.

Rüstü Reçber - dé doelman met de zwarte strepen onder de ogen - is met 120 caps recordman, terwijl wie anders dan Hakan Sükür de topschutter is. De legende van Galatasaray scoorde 51 doelpunten voor zijn land.

Blikvangers

Er loopt in de Turkse Selectie slecht één echte vedette rond. Hij luistert naar de naam Arda Turan. Vroeger was hij aan de slag bij Atlético Madrid, maar ondertussen heeft hij het tot bij het grote FC Barcelona geschopt. Hier ontdek je welke andere Turkse spelers de moeite waard zijn om in het oog te houden.

Babes

Dames met Turks bloed? Ze kunnen prachtig zijn! Als je ons niet gelooft of als je eerlijk bent en toegeeft dat je gewoon graag vrouwlijk schoon bezichtigt, klik dan hier voor de Turkse voetbalbabes!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties