Interview Conte doet boekje open van Anderlecht: "Weiler respecteer ik, Hasi was nooit eerlijk"

Conte doet boekje open van Anderlecht: "Weiler respecteer ik, Hasi was nooit eerlijk"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ibrahima Conte is eindelijk terug een gelukkig man. Al sinds december wou hij naar KV Oostende, maar toen mislukte het. Ook deze zomer leek het fout af te lopen, maar eindelijk is hij naar eigen zeggen verlost van het juk van Anderlecht. "Hasi was niet eerlijk, Weiler wel."

De 'oef' was zelfs niet verborgen. Conte is werkelijk zo blij dat hij weg is bij Anderlecht. "Wat ze ook zeiden, voor mij was het duidelijk: ik wou weg bij Anderlecht."

Ibrahima, je hebt waarschijnlijk wel moeilijke momenten gehad het laatste jaar?

"Serieus, dit was de moeilijkste periode in mijn carrière. Als ik iets anders zou zeggen, zou ik liegen. Ik ben zelfs aan mezelf beginnen twijfelen. Bij Anderlecht speelde ik twee matchen goed, we wonnen en de derde zat ik op de bank of op de tribune. Zonder uitleg! Zoiets is niet goed voor je moraal."

Had je dan soms geen gevoel van 'foert', ik train hier ook niet meer met mijn volle goesting?

"Nee, ik heb altijd goesting gehad. Ik hou van voetbal en ik wil spelen. Op een bepaald moment heb ik de klik gemaakt: ik trainde voor mezelf. Zetten ze mij niet: ok. Zetten ze me wel: ook goed. Ik ben altijd alles blijven geven op training. Dat kan niemand me verwijten."

Dacht je niet dat je onder Rene Weiler een nieuwe kans ging krijgen?

"Nee, echt niet. In mijn hoofd was het duidelijk: ik wou vertrekken. Er was iets gebroken met Anderlecht. Zelfs als Mourinho trainer van Anderlecht geworden was, zou ik weggewild hebben. Ik heb dat tegen meneer Van Holsbeeck gezegd, zelfs tegen Besnik Hasi. Ik wou niet blijven omdat ik bij Anderlecht zat. Ik heb andere ambities."

Conte wou absoluut weg bij Anderlecht.

Gaf Hasi je nooit een uitleg?

"Nee, hij is niet eerlijk geweest met mij. Hij zei me dat ik goed moest blijven trainen en dat de kansen wel zouden komen. Maar daar heb ik nooit iets van gemerkt. Wat hij met mij gedaan heeft... Na twee goeie matchen mocht ik zelfs niet mee opwarmen. En hij belde me zelfs om te zeggen dat hij niets op mij aan te merken had. Ze speelden met mij. Ik ben ook geen miniem die net begon met voetballen. Op het einde hadden Hasi en ik geen contact meer."

En met Weiler? Had je daar een gesprek mee?

"Ja, Weiler respecteer ik. We hebben ook nooit echt gesproken, maar hij zei me wel direct eerlijk: ik heb je niet nodig. Dat was de dag dat hij de kern opsplitste. Hij was tenminste eerlijk. Hij zei dat ik best een andere club zocht. Dat apprecieerde ik wel. Hasi is nooit zo eerlijk geweest. Ik wist dat hij me niet zou gebruiken, maar hij zei me wel elke dag dat ik een kans ging krijgen. Ik heb niets tegen Weiler. Hij is een goeie coach, dat merkte ik in de weken dat ik wel meetrainde. Elke oefening was met de bal."

Heb je steun gekregen van je ploegmaats?

"Ja, veel die me zeiden dat ik fit was. Het ergste was nog dat de ploeg slecht speelde. Ik wil geen jongens afbreken, maar zij die op mijn plaats speelden, waren niet beter. Pas op, dat zijn mijn vrienden, maar de coach moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Wie niet goed speelt, moet eraf. Dat is voetbal. Als een trainer dat niet doet, verliest hij het respect van de kleedkamer. Badji heeft me erg geholpen. Hij belde me om te zeggen dat ik voor mezelf moest werken. Hij hielp me enorm."

Wie niet goed speelt, moet eraf. Dat is voetbal. Als een trainer dat niet doet, verliest hij het respect van de kleedkamer

Er waren nog problemen in die kleedkamer...

"Dat interesseerde me niet. We hebben heel wat afgelachen onder ons. Ik had echte vrienden bij Anderlecht. Als ik bij hen was, vergat ik mijn zorgen."

En dan moest je naar de B-kern?

"B-kern? Dat was een D-kern. Ik heb niet veel zin om daarover te praten. Ik heb geen zin om iedereen tegen mij te krijgen."

Maar eindelijk bij Oostende...

"Ik wou hier allang naartoe komen. Maar er werd geen akkoord gevonden tussen de clubs. Anderlecht wou geen speler aan Oostende geven. Maar dat begreep ik niet goed. Met of zonder mij, dat zou toch weinig veranderd hebben? Nu pakten ze vier op zes tegen paars-wit. En ik speelde niet bij Anderlecht..."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties