Reportage De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal

Maxim Cleemput
| 2 reacties
De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal

Volg België nu via WhatsApp!

Er zijn veel minder profvoetballers die in het tweede deel van het jaar geboren worden dan in het eerste. Hoe komt dat nu? Wat kan er aan gedaan worden? Wie moet het oplossen? Voetbalkrant.com beantwoordt al deze vragen voor u.

Met de aankomende interlandbreak in het vooruitzicht leek het ons eens tijd om op onderzoek te gaan. Meer bepaald naar het jeugdvoetbal. We doen onderzoek naar het geboortemaand-effect. Wat zoveel wil zeggen als dat vooral spelers uit het eerste deel van het jaar doorbreken in het professionele circuit.

Biologisch verschil

Hebben die dan meer talent? Uiteraard niet. Het feit dat er biologisch gezien een groot verschil is tussen een kind dat in januari geboren is en eentje dat in december geboren is, verbaast niet. Zo heeft een zesjarige die in januari jarig is 16,7% meer levenservaring dan eentje die in december zes kaarsjes uitblaast. Daardoor springen ze meer in het oog bij de scouts.

Ook bij de Rode Duivels is dit effect zichtbaar

Eigenlijk worden spelers die na augustus geboren zijn dus gediscrimineerd op basis van het verschil in fysieke mogelijkheden. Daarom spreken we van onzichtbare discriminatie.

Ons onderzoek

Voetbalkrant.com zocht het hele zaakje eens uit. Wat zijn de problemen? Wat zijn de voordelen? Wat kan er aan gedaan worden? Wie kan er iets aan doen?

We spraken met Bob Browaeys (bondscoach U17), Roland Bruegelmans (hoofd jeugdopleiding Racing Genk) en Rob Van Doorslaer (sportwetenschapper Universiteit Gent). Stuk voor stuk mensen die bekwaam zijn in hun vak en weten waarover ze spreken.

Rest van het programma:

10/11: Ook de Rode Duivels hebben er last van

11/11: Hoe komt het?

12/11: Wat zegt de wetenschap?

13/11: Hoe zit het in het buitenland?

14/11: Wat doet de voetbalbond?

15/11: Wat kunnen onze clubs doen?

16/11: Wat vinden de clubs zelf?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties