Reportage De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Hoofd jeugdopleiding Genk geeft zijn mening

Maxim Cleemput
| 1 reacties
De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: Hoofd jeugdopleiding Genk geeft zijn mening

Bob Browaeys, bondscoach van de U17, zei het al: "De selectie van de nationale jeugdploegen is afhankelijk van de talenten die op clubniveau doorgroeien." Voetbalkrant.com sprak met Roland Breugelmans, hoofd jeugdopleiding bij Racing Genk, om te horen wat zij doen om dit probleem aan te pakken.

In Limburg zijn ze zich bewust van dit probleem, maar dat staat in contrast met de realiteit. "Jongens die bijna een jaar jonger zijn, vallen minder op. Wij kijken als jeugdopleiding niet naar geboortemaand als we scouten, we willen de beste spelers. We kunnen niet zomaar iemand aantrekken omdat hij pakweg in oktober is geboren", aldus Breugelmans.

Algemeen plan

Al blijft hij natuurlijk niet blind voor het probleem. "Er moet wel aandacht aan besteed worden en als iedere club in België die opdracht krijgt, ga je iets anders kijken bij scouting", vervolgt Breugelmans. "Zolang er geen algemeen plan of idee komt, gaat er niets veranderen."

Aan het systeem van twin games, wat Browaeys oppert, doet de club niet. "Dat systeem hebben we niet ingevoerd. Wij geven iedereen een kans hier op Genk, dat is belangrijk. Je hebt ook de future games (waarbij laatrijpe spelers hun kans krijgen), dus er wordt wel degelijk over nagedacht. Het is een fenomeen dat al tien jaar bestaat, je kan het enkel oplossen als het van bovenaf wordt opgelegd."

Goede ideeën moeten zeker een kans verdienen - Roland Breugelmans

Wie dat dan moet opleggen? "Dat maakt me niet", is de Limburger duidelijk. "Als er talenten zijn die niet ontdekt worden omdat ze minder kansen krijgen, heeft iedereen er belang bij dat dit verandert. Of het dan de Pro League of de Belgische voetbalbond is die actie onderneemt, doet niet ter zake."

"Iedereen moet gewoon beseffen dat er talenten zijn die niet doorgroeien door het geboortemaand-effect. Er moet verder gebrainstormd worden en de goede ideeën moeten zeker een kans verdienen", besluit breugelmans.

Gisteren kon u lezen wat de clubs kunnen doen. Wil u dat artikel nog eens nalezen? Dat kan hier.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties