WK-dagboek: Russen onvriendelijk, stug en onbehulpzaam? Perceptie of werkelijkheid?

Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Moskou
| 0 reacties
WK-dagboek: Russen onvriendelijk, stug en onbehulpzaam? Perceptie of werkelijkheid?

Als het je eerste keer in Rusland is, reis je toch af met wat een ei in de broek. De verhalen die je hoort en vooral de perceptie die je krijgt vanuit zowat elke Amerikaanse film ooit gemaakt, doet het ergste vermoeden... The proof is always in the eating of the pudding...

Paniek op het thuisfront de dag van de vlucht: 6u na landing hadden ze nog niets gehoord aangezien de gsm nog niet voorzien was van een Russische simkaart. Nog even en half het Belgisch journalistenlegioen was opgebeld. Om maar even te schetsen hoe er in België tegen het onbekende Rusland wordt opgekeken.

Onvriendelijk, stug, onbehulpzaam,... 't Zijn maar een paar woorden die voor de geest komen. En toegegeven, op het gezicht van de gemiddelde Rus lees je inderdaad weinig emotie af. Je zou het zelfs als minachtend kunnen omschrijven, maar dat is de oppervlakte... Het is een volk dat - grotendeels door zijn geschiedenis - eerder gesloten is.

't Is spijtig dat de meesten geen woord Engels praten.

Met een Russische agent of militair kan je beter geen grapjes uithalen. Een kepie afpakken - bij ons gezien als kwajongensstreek -, lijkt ons het minst goeie idee ooit! Maar goed, twee dagen verder en er zijn intussen al heel wat vooroordelen ontkracht. Spreek eens een onbekende aan en vraag de weg op het openbaar vervoer... Hoeveel mensen in België zouden aanbieden om je ter plaatse te brengen en hun eigen plannen te laten varen? Meegemaakt! Waarschijnlijk liep ik anders nu nog ergens in Moskou rond te dwalen.

Google Translate

Via Google Translate uiteraard, want één vooroordeel is gewoon een feit: 95 procent van de bevolking spreekt geen of nauwelijks een woord Engels. Goed, je moet een Amerikaan ook niet vragen om een andere taal te spreken. Of een Brit... Maar 't is wel wreed ambetant. "Miss, till what time can we order to eat?" Als je dan prompt een glas bier krijgt, weet je dat het moeilijk wordt, om het met de woorden van Bob Peeters uit te drukken.

Maar Russen zijn dus enkel uiterlijk onbewogen, de meesten zijn zelfs bijzonder behulpzaam als je er vriendelijk tegen bent. We zijn nog maar twee dagen ver uiteraard, maar 't ziet er niet slecht uit voor het vervolg. En als we dan elke keer een glas bier krijgen? Tja, dan moeten we daar mee leren leven... 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties