Beter doen dan het WK en het EK? Voor Verhaeghe is het toernooi nu al geslaagd en hij legt uit waarom

Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Moskou
| 0 reacties
Beter doen dan het WK en het EK? Voor Verhaeghe is het toernooi nu al geslaagd en hij legt uit waarom
Foto: © photonews

Bart Verhaeghe kwam woensdag uitleg geven over de verloop van het WK voor België. De vice-voorzitter van de Belgische federatie werd bestookt met kritische vragen. Daarop had hij één antwoord: "We moeten eens positiever worden als Belgen, meer de Nederlandse mentaliteit overnemen."

Verhaeghe stond pal in zijn mening. Een kwartfinale is voor ons geen verbetering tegenover de vorige toernooien, maar daar stoort hij zich enorm aan. "Het is een zeer simplistische redenering. Je vergelijkt het WK 1970 ook niet met nu. In vier jaar tijd is het voetbal enorm geëvolueerd."

"In jullie redenering zouden er nu dezelfde landen in de kwartfinale moeten zitten. En dat terwijl Spanje, Argentinië, Duitsland, Portugal... er allemaal al uitliggen. Ik zeg u: als we gewerkt hadden zoals vier jaar geleden waren we nu afgegaan als een gieter. De professionalisering is bij alle ploegen merkbaar, tot de kleinsten toe. Iedereen is beter voorbereid."

Ik zeg u: als we gewerkt hadden zoals vier jaar geleden waren we nu afgegaan als een gieter

Maar... een kwartfinale is toch hetzelfde resultaat? Nee dus. "Zijn we op dit moment tevreden met ons toernooi? Ja! Zijn we voldaan? Nee! Dat zijn twee verschillende zaken. De honger om te winnen is bijzonder groot. Het zou ongelooflijk zijn als we erin slagen om Brazilië te verslaan. En ik ben overtuigd dat we een goeie match gaan spelen. Maar is het WK mislukt als we verliezen? Nee!"

Dat is de mentaliteit die Verhaeghe er probeert in te pompen. "Daarom is het een gigantisch voordeel een buitenlandse coach en assistenten te hebben. Ook belangrijk dat de spelers in het buitenland spelen... Ze hebben het Belgische van zich afgeworpen."

Zijn we op dit moment tevreden met ons toernooi? Ja! Zijn we voldaan? Nee!

"Van het moment dat je in België boven het maaigras uitkomt, word je onderuit gehaald. Daar moeten we vanaf. Waarom niet meer zijn zoals de Nederlanders? Wij zijn geëvolueerd. Moet ik het lijstje maken van de landen die dat niet deden? Spanje, Portugal, Argentinië..."

"Iedereen vraagt zich af wat wij goed doen, want we staan er toch weer bij de laatste acht. 'Waarom kunnen wij dat niet?' Je ziet dat de andere landen jaloers op ons worden. Daarom zeg ik: dit WK is al geslaagd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties