OnKLOPPbaar: de drie succesfactoren van het ongeslagen Liverpool

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 10 reacties
OnKLOPPbaar: de drie succesfactoren van het ongeslagen Liverpool

Liverpool is dit seizoen letterlijk on'Klopp'baar (pun intended) geworden in de Premier League. Na twintig wedstrijden tellen de Reds 54 op 60 met een ongeslagen status. Onvoorstelbare cijfers, maar hoe hebben ze dat nu voor elkaar gekregen? Hier zijn de drie grote succesfactoren.

VVD-effect

De wenkbrauwen gingen fel omhoog toen Alisson Becker (70 miljoen euro) en Virgil Van Dijk (85 miljoen euro) respectievelijk de duurste doelman en verdediger ter wereld werden. Maar kijk, die enorme investeringen bleken zelfs zo'n som dubbel en dik waard. Liverpool incasseerde nog maar acht goals en is zo met uitstek de minst gepasseerde ploeg van de Premier League.

Vooral de Nederlandse blok graniet bracht wat Liverpool zo lang miste: defensieve zekerheid. Een leider op en naast het veld, die zich gerust bij de beste centrale verdedigers ter wereld mag rekenen, en bovendien zijn jongere collega's als Alexander-Arnold en Robertson naar een hoger niveau kan tillen.

Eindelijk balans

Neem de verdediging die na lang zoeken aangevuld is met de missende puzzelstukjes, zet daar een geslaagde stopper als Fabinho voor en het grootste pijnpunt van de voorbije jaren is zo goed als weggewerkt. En de aanval, ja, die was ook vorig seizoen al in volle glorie te bewonderen.

Mané-Firmino-Salah vormde in 2018 het gevaarlijkste aanvalstrio van de wereld, als je 't ons vraagt. Vooral de immense en onverwachte ontwikkelingen van de 'Farao' hebben de reeds sterke aanvalslinie naar het hoogst mogelijke niveau getild. Intussen zijn ze oprecht te vergelijken met Ronaldo-Benzema-Bale of zelfs Neymar-Suarez-Messi.

Nog een speciale vermelding waard binnen dit topelftal: Milner, de unsung hero op het middenveld. Al die elementen samen doen de ploeg draaien als nooit tevoren. Zelfs de grootse individuele klasse is ondergeschikt aan het collectief: wie spreekt daar nog van Coutinho? Het uit zich in moedeloze tegenstanders week na week, het doelsaldo van 48-8 en natuurlijk de ongeslagen status.

Geduld loont

Dan komen we bij de architect in dit hele verhaal: Jürgen Klopp. Al bij zijn aanstelling in 2015 maakte de Duitser duidelijk dat hij op de lange termijn werkt, net zoals hij dat met groot succes deed bij Dortmund. Zelfs in mindere periodes wisten ze op Anfield heel goed dat 'het' uiteindelijk wel zou komen en drie jaar later begint het ook effectief te komen. Beginnen, want Klopp blijft te allen tijde benadrukken: het kan altijd nog beter. Door zijn werk te bekronen met een trofee, bijvoorbeeld.

De eerste landstitel sinds 1990 pakken, dat wordt vanzelfsprekend de grootste doelstelling van het nieuwe jaar. Laat 2019 nu net beginnen met de - op papier - moeilijkste match die de Reds dit seizoen zullen spelen: op verplaatsing bij Manchester City. Afspraak donderdag om 21u.

Wordt Liverpool voor het eerst sinds 1990 kampioen van Engeland?

75%
25%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties