Interview De vele ontslagen na de Afrika Cup: "Het is elke keer hetzelfde"

Florent Malice
Florent Malice
| 0 reacties
De vele ontslagen na de Afrika Cup: "Het is elke keer hetzelfde"
Foto: © photonews

Zoals na elke Afrika Cup mogen heel wat landen op zoek naar een nieuwe bondscoach. Het zwaard van Damocles hangt immers steeds boven het hoofd van iedere coach op het continent. Een traditie.

Clarence Seedorf (Kameroen), Paul Put (Guinee), Emmanuel Amunike (Tanzania), Javier Aguirre (Egypte), Sébastien Desabre (Oeganda), Hervé Renard (Marokko): deze Afrika Cup maakte opnieuw heel wat slachtoffers. "Het is altijd hetzelfde, wanneer een land zich kwalificeert voor de Afrika Cup dan zijn de verwachtingen altijd te hoog. Het stelt dan meteen onrealistische doelstellingen", aldus Patrick Aussems, coach van Simba SC in Tanzania.

"De nationale bonden geven ook nooit de tijd aan een coach om een project op te bouwen. Het is typisch voor elk Afrikaans land dat een coach zomaar ontslagen kan worden", zegt Aussems die zelf werkte bij Benin en ook al bonscoach van Nepal was. 

Te hoge verwachtingen rond buitenlandse coaches? 

Het Afrikaans voetbal geeft altijd de voorkeur aan buitenlandse bondscoaches. "Hier denken ze vaak dat iets uit het buitenland beter is, maar dat blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de spelers", zegt Aussems.

Aussems is op dit moment aan de slag bij de grootste club in Tanzania: "De vorige coach, Amunike, moest hier ook heel plots vertrekken. Werken in Afrika het is en blijft een grote onzekerheid." 

   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties