Analyse Eén jaar Jess Thorup bij AA Gent: vooral thuis dodelijk

Dante Bellon
| 5 reacties
Eén jaar Jess Thorup bij AA Gent: vooral thuis dodelijk
Foto: © photonews

Komende zaterdag speelt AA Gent op eigen veld tegen Waasland-Beveren. Op zich geen grootse wedstrijd, maar die dag is het (bijna) exact een jaar geleden dat Jess Thorup zijn eerste wedstrijd voor de Buffalo's leidde. Eén jaar Thorup onder de loep.

Het is 10 oktober 2018 wanneer Jess Thorup officieel wordt voorgesteld als hoofdcoach van AA Gent. Een paar dagen voordien had Gent Yves Vanderhaeghe aan de deur gezet wegens tegenvallende resultaten: zijn laatste wedstrijd was de 1-5-nederlaag thuis tegen Racing Genk.

Thorup begon op 21 oktober aan zijn eerste wedstrijd in Oostende. Gent won makkelijk met 0-4, maar twee weken later ging het opnieuw roemloos onderuit in Moeskroen. De Deen had toen al door dat het niet makkelijk zou worden om de doelstelling te halen: Europees voetbal het volgende seizoen.

Desondanks dat Thorup probeerde systemen in zijn groep te gooien, kende hij ook wat problemen. Zo verdwenen Tunesisch international Dylan Bronn en de flamboyante vleugelaanvaller Stallone Limbombe naar de B-kern. De 49-jarige Deen had zijn stempel op de groep gedrukt en na een mirakel in de halve finales van de beker leek de weg naar Europa plots weer heel dichtbij. 

De Buffalo's stonden in Oostende 2-0 in het krijt. De heenwedstrijd van de halve finales eindigde op 2-2. In de laatste seconden zorgde Roman Bezus nog voor 2-2 en verlengingen. Uiteindelijk won Gent op strafschoppen en stond het in de finale van de beker tegen 1B-ploeg KV Mechelen. De ambities werden kracht bijgesteld. Play-off 1 lag binnen handbereik en 90 minuten voetbal scheidden AA Gent van de groepsfase van de Europa League.

Na de extase van Oostende volgde een 1 op 9 en zag de wereld er plots minder mooi uit. Ergens werd rekening gehouden dat een bekerfinale tegen een tweedeklasser nooit simpel is. Maar Thorup en Gent knokten zich na een 12 op 12 en een rechtstreeks duel met Sint-Truiden om de zesde plaats in Play-off 1. 

Daarin begon AA Gent rampzalig en haalde het 1 op 18. En dan moest de bekerfinale nog komen. Op dat moment nog de enige weg naar Europees voetbal. Maar het kwaad geschiedde: de Gantoise verloor op de Heizel. Het leek een wake-up call want AA Gent behaalde nog 9 op 12 en verzekerde zich zo van de vijfde plaats en de voorrondes van de Europa League, doordat KV Mechelen geen Europese licentie kreeg wegens Operatie Propere Handen. Thorup mocht aanblijven.

Momenteel heeft de Deen een voetballend geheel gemaakt van de Gentenaren en prijken ze met 4 op 6 in Europa op de tweede plaats in hun groep. In de competitie staat AA Gent derde met 17 op 27, maar is het vooral thuis dat de Buffalo's hun punten pakken. Enkel in de bekerwedstrijd op Aalst kon Gent op verplaatsing winnen. Maar de trein lijkt vertrokken, ondanks de 4-0-nederlaag bij Club Brugge, en Thorup -met zijn sappig Engels- lijkt volledig in de armen gesloten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties