BeNeLiga, Het huidige systeem of toch een eerste klasse met twintig clubs? Zo liggen de kaarten op dit moment

Simon Wauters
Simon Wauters
| 11 reacties
BeNeLiga, Het huidige systeem of toch een eerste klasse met twintig clubs? Zo liggen de kaarten op dit moment

Voor de zoveelste keer ligt er een competitiehervorming op de tafel van het Belgische voetbal. Het zou best kunnen dat 1B snel verdwijnt.

Terwijl de topclubs een mogelijke BeNeLiga aftasten, azen de kleinere clubs op een eerste klasse met twintig clubs, zonder play-offs. 1B zou in dat geval verdwijnen. Op 17 december wordt over dat onderwerp vergaderd.

Om die hervorming goed te keuren is een tweederdemeerderheid nodig. Maar dan in een systeem waarbij de G5 drie stemmen hebben, de overige elf eersteklassers twee en de clubs uit 1B één stem. Een totaal van 45 stemmen dus. Er zijn dertig stemmen nodig om de tweederdemeerderheid te behalen.

Volgens Sporza zijn alle clubs uit 1B voor een format met twintig clubs. Ook tien van de elf ‘kleinere’ eersteklassers zouden op dit moment voorstander zijn. Enkel Charleroi is tegen. Dat maakt 28 stemmen. Net te weinig voor een meerderheid dus.

Kiest Charleroi de kant van de kleinere clubs omdat het vreest dat er toch een BeNeLiga komt? Haakt een kleinere club uit 1B af uit schrik om in het amateurvoetbal te belanden? Of zet de G5 de rest onder druk te dreigen met het opblazen van de solidariteit in verband met de tv-gelden? Het kan nog alle kanten uit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties