Amnesty International maakt brandhout van brief van de FIFA: "Het is verbijsterend"

Joachim Vandecauter
| 2 reacties
Amnesty International maakt brandhout van brief van de FIFA: "Het is verbijsterend"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vrijdag lekte uit dat de FIFA een brief naar de WK-landen heeft gestuurd. Daarin stond dat ze zich op het voetbal moeten richten. Amnesty International heeft woedend op die brief gereageerd.

"Als de Gianni Infantino wil dat de wereld zich op het voetbal richt, dan is er een simpele oplossing: de FIFA zou eindelijk eens kunnen beginnen met de serieuze mensenrechtenschendingen eens aan te pakken in plaats van ze onder de mat te schuiven", opende Steve Cockburn, hoofd economics en social justice van Amnesty International, in een statement, als antwoord op de brief van de FIFA

"Een eerste stap zou zijn om zich openbaar uit te spreken voor de oprichting van een fonds om migrantenarbeiders te compenseren en dat voor de start van het WK", ging Cockburn verder. "Ook moeten ze ervoor zorgen dat mensen van de LGBTQ+-gemeenschap niet gediscrimineerd of lastiggevallen worden. Het is verbijsterend dat ze dat nog altijd niet hebben gedaan."

IN MEI AL ACTIE

Volgens Cockburn moet de FIFA juist in actie komen: "Infantino heeft gelijk als hij zegt dat voetbal zich niet in een vacuüm bevindt. 100.000'en arbeiders zijn gebruikt om dit toernooi mogelijk te maken en hun rechten kunnen niet worden vergeten of weggewuifd. Ze verdienen gerechtigheid en compensatie, geen loze beloften. En de klok tikt door."

Verder schreef Amnesty ook dat ze in mei samen met een aantal andere organisaties een oproep hadden gedaan om de arbeidsmigranten te compenseren. "Sindsdien heeft die oproep steun gekregen van veel voetbalclubs. WK-sponsoren en de hogere leiding van de FIFA hebben het belang van compensatie erkend, maar de voetbalbond heeft zich daar nog niet publiekelijk aan gecommitteerd", besloot Cockburn. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK

Nieuwste reacties