Factcheck 'Gent is een betere scherprechter voor play-off 1 dan Club Brugge' - wat zeggen de cijfers?

'Gent is een betere scherprechter voor play-off 1 dan Club Brugge' - wat zeggen de cijfers?
Foto: © photonews

Peter Vandenbempt kwam op maandag met een scherpe mening over KAA Gent en Club Brugge in de strijd om play-off 1. Maar had hij daarin gelijk?

De kloof tussen Genk (71), Union (69) en Antwerp (66) is vrij gering, maar Gent (55) en Club Brugge (55) volgen op grote achterstand.

Zelfs na halvering van de punten lijken noch de Buffalo's, noch blauw-zwart nog in aanmerking te komen voor de titel.

cuypers gent gand la gantoise

"Gent is veel meer dan Club Brugge een scherprechter in play-off 1", was Peter Vandenbempt duidelijk in zijn analyse bij Sporza.

Als het van hem afhangt, dan kunnen de Buffalo's dus meer gaan aanrichten in play-off 1 dan Club Brugge. Op basis van de vorm van de laatste twee maanden valt daar iets voor te zeggen.

Cijfers & vorm

Maar ook de vorm van leider Genk is bijvoorbeeld niet al te denderend te noemen (9 op 24), dus daar mogen we niet alleen naar kijken.

En als het aankomt op punten die gepakt werden in de onderlinge duels tussen de topclubs die play-off 1 zouden spelen, dan komt Club Brugge er ook beter vanaf.

Club Brugge tegen de top-3:

TegenThuisUit
KRC Genk3-23-1
Union SG1-12-2
Antwerp2-20-0

KAA Gent tegen de top-3:

TegenThuisUit
KRC Genk2-31-0
Union SG1-12-0
Antwerp1-22-0

Als we dat optellen, dan pakte Club Brugge 7 op 18 tegen de top-3, terwijl KAA Gent het moet zien te rooien met 1 op 18. 

Dat de Buffalo's dus zomaar een betere scherprechter zouden zijn is op basis van die data niet meteen te ondersteunen. Maar vorm zegt zoals eerder gezegd dus ook wel wat.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties