De wraak van Schmeichel (en Fredberg): wat als de titel tussen de palen beslist wordt?

De wraak van Schmeichel (en Fredberg): wat als de titel tussen de palen beslist wordt?

Maandag kostte een fout van Anthony Moris een punt aan Union SG. Anderlecht kwam zo gelijk aan de top van het klassement. En wat als de titel tussen de doelpalen beslist wordt?

Bij zijn komst moet Kasper Schmeichel toch wel de druk gevoeld hebben. De prestaties van de doelman, zijn fysieke vorm en natuurlijk zijn bevoorrechte status als landgenoot van Jesper Fredberg en Brian Riemer werden herhaaldelijk bekritiseerd tijdens zijn eerste optredens toen hij de plek van Maxime Dupé innam.

De discussie duurde lang, terwijl Schmeichel wisselvallige prestaties leverde en Dupé op de bank zat. Een gebeurtenis bracht echter alle supporters achter hun nr. 1: de kritiek van Carl Hoefkens na de Clasico, afgelopen december. "Hij weet niet hoe hij naar de paal moet duiken, mik op de hoeken", verklaarde de toenmalige coach van Standard.

Schmeichel kan genieten

Sindsdien is als bij toverslag alles veranderd: Maxime Dupé vertrok tijdens de winterse transferperiode, waarmee een einde kwam aan het debat. En vooral, Kasper Schmeichel zelf heeft bijna geen fouten meer gemaakt. Hooguit werd hij logischerwijs bekritiseerd na het gelijkspel tegen OHL, toen hij de mist inging bij de opbouw.

Schmeichel Kasper
© photonews

Maar in zijn doelgebied, de organisatie van zijn verdediging en zijn uitkomen heeft de Deense veteraan zijn spelpeil verhoogd. Is hij op het niveau van zijn topvorm bij Leicester City, toen de Foxes kampioen waren? Nee. Maakt hij deel uit van de top 5 doelmannen van de competitie? Misschien wel.

Vooral heeft hij de ervaring van een titelrace, iets wat veel spelers van RSC Anderlecht ontbreekt. Iets wat bijvoorbeeld Simon Mignolet twee jaar geleden had, toen de doelman van Club Brugge zijn team bijna in zijn eentje de titel bezorgde ten koste van, ja, Union.

Schmeichel weet hoe hij met de druk moet omgaan. Hij voelt die waarschijnlijk zelfs niet meer echt op zijn 37e, na alles wat hij in zijn carrière heeft meegemaakt.

Anthony Moris daarentegen maakte niet zijn eerste fout op cruciale momenten. Op een goede dag kan Moris net zoveel het verschil maken als Schmeichel; maar het is in het hoofd dat alles zou kunnen beslist worden... en op dat vlak heeft de Deen een voorsprong. En dus Anderlecht...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties