De duidelijke reden waarom Genk herfstkampioen werd - en wat dat zegt over een eventuele titel in mei

De duidelijke reden waarom Genk herfstkampioen werd - en wat dat zegt over een eventuele titel in mei
Foto: © photonews
Word fan van KRC Genk! 2013

KRC Genk is als een tierelier aan het seizoen begonnen. Met 31 op 39 hebben ze ondertussen een knappe voorsprong van zeven punten in het klassement. Met nog twee wedstrijden in de heenronde van de reguliere competitie voor de boeg zijn ze dus ook meteen nu al herfstkampioen. En dan?

Terwijl heel wat andere Belgische topploegen deze week voor cruciale wedstrijden staan in Europa, kan KRC Genk zich volledig op de Belgische competitie blijven focussen. Daardoor hebben ze zelden midweekvoetbal en kan er langdurig(er) getraind worden door de troepen van Fink. 

De resultaten zijn navenant. Mogelijk is het effectief een voordeel dat Genk dit jaar geen Europees moet spelen. Thorsten Fink gaf dat zelf eigenlijk ook al toe na de wedstrijd in Gent enkele weken geleden. 

Filip Joos sprak in Extra Time over een verdiende herfstkampioen. Volgens hem en de andere analisten is het geen toeval dat Genk op kop staat, want ze spelen dwingend voetbal en zetten veel druk vanop het middenveld.

Herfstitel van weinig belang?

Rest de vraag: is een herfstitel erg belangrijk? Zeker sinds de play-offs met halvering van de punten is het belang van de eerste vijftien wedstrijden misschien niet zo groot te noemen. Eigenlijk zijn er op dit moment amper dertig procent van de punten verdiend. 

Als we de cijfers vanaf het seizoen 2000-2001 gaan bekijken, dan zitten we momenteel aan een erg gevarieerd cijfer waarbij de herfstkampioen lang niet altijd de titel weet te pakken. 

11-13

Elf keer werd de herftskampioen uiteindelijk ook de echte kampioen, dertien keer slaagde de herfstprimus daar niet in. De laatste keren dat teams niet uit de G5 zich tot herfstkampioen kroonden (Zulte Waregem en KV Oostende), konden ze het niet volhouden.

De voorbije jaren kon ook Union het twee keer niet waarmaken en twee jaar geleden kon ook KRC Genk zijn herfstitel niet verzilveren. De laatste keer dat dat gebeurde is ondertussen alweer geleden van het seizoen 2019-2020 - toen er door de coronacrisis geen play-offs waren.

In onderstaand rijtje staat eerst de eindkampioen en daarna de (eventueel andere) herfstkampioen:

2000: Club Brugge – Anderlecht
2001: Genk – Club Brugge
2002: Club Brugge – Club Brugge
2003: Anderlecht – Anderlecht
2004: Club Brugge – Club Brugge
2005: Anderlecht – Anderlecht

2006: Anderlecht – Genk
2007: Standard – Club Brugge
2008: Standard – Anderlecht
2009: Anderlecht – Anderlecht
2010: Genk – Genk
2011: Anderlecht – Anderlecht
2012: Anderlecht – Anderlecht

2013: Anderlecht - Standard
2014: Gent – Anderlecht
2015: Club Brugge – Oostende
2016: Anderlecht – Zulte Waregem
2017: Club Brugge – Club Brugge
2018: Genk – Genk
2019: Club Brugge – Club Brugge

2020: Club Brugge - KRC Genk
2021: Club Brugge - Union
2022: Antwerp - Genk
2023: Club Brugge - Union
2024: - Genk

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties