Wist je dat Wist je dat... Garrincha een WK-finale speelde dankzij de president?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 0 reacties
Wist je dat... Garrincha een WK-finale speelde dankzij de president?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elke voetbalfan kent Péle, maar Garrincha is iets minder bekend. Dat is jammer, want de Braziliaan had ook enorme voetbalkwaliteiten. Zo leidde hij zijn land in 1962 naar WK-winst. Wist je dat hij toen de finale mocht spelen dankzij de president?

Brazilië trok in 1962 als titelverdediger naar het WK in Chili, maar zag zijn winstkansen al snel slinken toen vedette Péle geblesseerd uitviel. Garrincha (foto) zou de rol van zijn landgenoot zonder problemen overnemen. Zo was hij beslissend in de laatste groepsmatch tegen Spanje, waardoor Brazilië naar de kwartfinale tegen Engeland mocht.

In 1962 schittert Garrincha en hij scoort in de halve finale tegen Chili tweemaal. U ziet Garrincha ook natrappen, wat hem op rood te staan kwam.

Ook daar toverde Garrincha en hij leidde de Goddelijke Kanaries met 3-1 richting halve finale tegen gastland Chili. Daar liep het bijna fout voor de uitblinker van het toernooi. Garrincha scoorde tweemaal en Brazilië won ook, maar de smaakmaker werd in de slotfase uitgesloten door scheidsrechter Arturo Yamasaki. De Braziliaan werd voortdurend geviseerd door de Chilenen en revancheerde zich. Op weg naar de kleedkamer kreeg hij ook nog eens een projectiel tegen zijn hoofd.

Braziliaanse president

Weg finale, zo leek, maar daar stak Tancredo Neves, de gewezen president van Brazilië, een stokje voor. Hij zorgde ervoor dat de schorsing werd omgezet in een waarschuwing, waardoor Garrincha de finale tegen Tsjechoslowakije kon spelen. De Braziliaan werd met vier goals gedeeld topschutter op dat WK, maar was eigenlijk ziek tijdens de finale en zou niet schitteren. Brazilië won wel met 3-1 en vierde zijn tweede WK-winst op rij.

Garrincha speelde in totaal 50 interlands voor Brazilië en verloor alleen zijn laatste match, op het WK van 1966 tegen Hongarije.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties