KBHZ
geeASV Geel
Datum: 04/03/2006 20:00
Competitie: 2e klasse
Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Mijn-Stadion
25e speeldag na een turbulente week
Joeri De Ren
| 0 reacties
25e speeldag na een turbulente week
Foto: © SC

De 25e speeldag in tweede klasse staat dit weekend voor de deur en nog steeds is de titelstrijd open, al sloeg Bergen recentelijk wel een kloof met K.V.S.K. United.  Nu reeds beginnen vele clubs te tellen en scenario’s op te stellen aangaande mogelijkheden om de eindronde alsnog te bereiken zonder een periodetitel te winnen.  

Het bondsreglement voorziet namelijk standaard een eindronde tussen de drie periodekampioenen en de 17e uit eerste klasse.  Is de kampioen uit tweede klasse echter ook periodekampioen dan wordt deze vervangen door de tweede uit het klassement. Dezelfde vervangingsregel geldt eveneens wanneer een ploeg twee keer periodekampioen wordt.  Als dus Bergen kampioen wordt en KVSK wordt opnieuw periodekampioen dan geeft de derde plaats in het klassement ook recht op de eindronde - in de veronderstelling dat K.V.S.K United tweede wordt.  Is Hamme bovendien derde dan is ook de vierde stek belangrijk omdat deze dan recht geeft op deelname. Dit is slechts een voorbeeldscenario, maar het bewijst dat het klassement belangrijk blijft.  Momenteel zitten er slechts 9 punten tussen de 10e en de 3e in het klassement en dus is er nog veel mogelijk.  De strijd om de de rechtstreekse degradatie lijkt gestreden nu KBHZ zelf verkiest te zakken en Geel waarschijnlijk moet zakken.  Er blijft dus nog enkel een niet rechtstreekse daler over die meespeelt in de eindronde van derde klasse.  
 
Door dit alles springt het duel tssen KBHZ en Geel er zeker uit deze week.  Twee spelersgroepen die moeten spelen om zich individueel te bewijzen.  Geel gaat nog wel in evocatie, maar verwacht hier weinig van.  Het wordt dus een duel tussen twee ploegen die fel teruggeslagen worden in hun ontwikkeling.  Iedereen wacht ook bang af of de supportersclans van beide ploegen niet voor heibel zullen zorgen.  Geel strijdt nog voor een mogelijke periodetitel of zelfs een plaats in de eindronde.  Hierdoor zou de club in principe kunnen promoveren en degraderen tegelijk...  Bij KBHZ vrezen ze spoedig alle spelers te verliezen en enkel nog met de B-ploeg te kunnnen spelen.  Het is een jammerlijke zaak voor het Limurgs voetbal dat met Patro-Maasmechelen (het vroegere Patro Eisden) steeds meer fusieploegen ziet wegvallen.  De regio wordt stilaan volledig ingepalmd door groter fusiebroer Genk.  Het is een beetje zoals de strijd die jaren in Brussel woedde en uiteindelijk door Anderlecht werd beslecht.    

Voor de titel is er het duel tussen Union St. Gillis en Bergen.  Union is nog een voorbeeld van de reeks ploegen die in Brussel de strijd verloren om belangrijkste ploeg van de hoofdstad te worden.  Het stamnummer tien was echter de onbetwiste kampioen van eerste klasse voor de tweede wereldoorlog en blijft dromen van een retour op het hoogste niveau.    Ze bengelen echter op een 16e plek onderaan het klassement en hebben nu ook al 6 punten achterstand in de derde periode.  Het verlies van hun topschutter Malki lijkt hen nu volledig te nekken daar het hen ontbreekt aan scorend vermogen.  Bergen daarentegen heeft stilaan een kloofje geslagen en lijkt het winterweer beter te doorstaan dan de 'oudjes' van K.V.S.K. United.  Bergen dient dus enkel de voorsprong te verdedigen en heeft psychologisch het voordeel. 
 
K.V.S.K. United ontvangt Oostende thuis.  De kustploeg zwalpt ook wisselvallig doorheen deze competitie, maar blijft in de running om alsnog een periodetitel binnen te halen of een goede positie in het klassement.  BOvendien heeft Oostende een ijzersterke uitreputatie.  K.V.S.K. kan zich geen misstap meer veroorloven daar Bergen anders te ver kan uitloppen in de rangschikking.  Anders moeten ze op de eindronde gaan rekenen en dit blijft toch een onzeker element.  

Tweede periodekampioen Hamme lijkt ondertussen toch ook iets minder in vorm.  Mits een goede reeks blijft voor hen zelfs een tweede stek mogelijk.  Uiteraard is de titel quasi onbereikbaar en zullen ze op de eindronde moeten rekenen.  Misschien verklaart dit de afnemende vormcurve.  Zo verloren ze vorige week nog van K.V.Kortrijk (een concurrent voor de tweede positie).  Hamme moet op bezoek bij K.V. Mechelen dat zijn laatste twee wedstrijden met overtuiging won en dus ook volop meestrijdt voor de derde periode.  Ze zijn ondertussen ook ontsnapt aan de degradatieplaatsen en afscheidnemend voetbalmonument Goots vond recentelijk terug de weg naar doel.  

K.V. Kortrijk speelt dit weekend tegen Tubeke.  Op papier dus een overwinning voor kortrijk dat moet knokken voor de promotie via het klassement of de derde periode.  Tot nu toe viel de ploeg die vrij regelmatig presteerde steeds buiten de prijzen.  Tubeke vecht nog voor weinig dit seizoen en heeft niet echt uitzicht op een prijs meer.  Dit kan Kortrijk dan misschien nog helpen.  

Eupen - Virton is een wedstrijd met uiteenlopende belangen.  Eupen kan nog naar boven lonken in het klassement terwijl Virton vooral moet oppassen dat het niet op de laatste stek terecht komt.  Het blijft natuurlijk afwachten of het weer zeker in de Ooostkantons geen roet in het eten zal strooien.  

Hetzelfde verhaal in Waasland waar het bezoek van Deinze op de kalender staat.  Deinze kan mits winst misschien tot op één punt van voorlaatste - Virton - sluipen.  Waasland droomt echter van de eindronde en kan na zijn vorige sterke periode misschien nog meedoen in de derde periode of anders mikken op een goed klassement.  Twee gemotiveerde ploegen dus.  Waasland heeft echter wel de beste papieren.  Benieuwd wat coach Brys - toch ook maar een 4 op 12 - nog als magische truck uit de mouw kan schudden.  Waasland bouwt trouwens nog steeds gestaag voort aan de opgang en kocht recent nog de 20-jarige beloftevolle doelman Alan Wolfaert weg bij Berchem Sport.  

Via Berchem Sport en mecenas Tony Gram komen we bij stamnummer 1 uit.  R.A.F.C. is recentelijk 'uit zijn eigen sportieve asse herrezen' en kan met een 10 op 12 mooie papieren op tafel leggen.  Het licentiedossier werd vlot ingediend en de club kon de achterban ervan overtuigen dat boeman Gram nog geen half been heeft om op te staan.  Alle aandacht kon dan ook naar het sportieve gaan.  De druk neemt weeral toe op de Bosuil na de recente resultaten en idereen heeft er weeral de mond vol van een derde periodetitel.  Trainer en spelers trachtten deze druk af te houden vorige week in hun intervieuws.  R.A.F.C. ontvangt Dessel en moet winnen wil het alsnog een rol van belang spelen in de tweede klasse.  Dessel staat net onder Antwerp maar koestert relatief weinig ambities.  We wordt het voor Imagbudu en Persa een weerzien met de Bosuil.

De laatste wedstrijd dit weekend is O.H. Leuven tegen S.K. Ronse.  Ronse dat al enkele keren vernoemd werd in de omkoopdossiers doet het niet te best in tweede klasse en is stilaan afgegegleden naar de onderste regionen.  O.H. Leuven kent een redelijk seizoen als nieuwkomer en speelt de laatste weken sterk.  Met een 11 op 15 zijn ze zelfs de tweede beste ploeg in de laatste vijf weken.  Ze kunnen misschien een van de verrassingen worden van de derde periode.  De amitieuze fusieclub droomt ervan om Leuven definitief op de kaart van het nationale voetbal te plaatsen en een eindronde zou en onverhoopt succes kunnen zijn dat enkel kan bijdragen tot een versnelde groei van de club. 

Meer nieuws

2e klasse