Datum: 11/12/2004 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Lotto Park
Dé topper onder de loep
Dé topper onder de loep
Foto: © SC

We hebben er bijna een half seizoen op moeten wachten, maar vanavond om 18u is het eindelijk zo ver. De 16e speeldag wordt gekleurd door Anderlecht - Club Brugge, zonder twijfel dé top-2 van België. Tijd dus om alles eens van dichterbij te gaan bekijken.

In de laatste 18 wedstrijden tussen Anderlecht - Club Brugge is het doelsaldo gelijk: 21-21. Club Brugge kon echter 10 keer winnen tegenover 6 overwinningen voor Anderlecht. Twee duels eindigden op een gelijkspel.

Tot zover het verleden. De match wordt immers in december 2004 gespeeld. De spelers en alles er rond zijn niet meer dezelfde als de vorige seizoenen. Laten we dus eens kijken naar hun huidige prestaties:
Club Brugge prijkt helemaal bovenaan met 41 punten uit 15 matchen terwijl Anderlecht het met 7 punten minder moet doen. En ook het doelsaldo pleit voor de bekerhouder (39-6 voor Club Brugge; 33-15 voor Anderlecht). Maar daarmee vertel ik jullie natuurlijk niets nieuws. Laten we het dus eens wat meer in detail bekijken.
Het probleem bij Anderlecht kan gevonden worden bij de afwerking (en het daarbij horende vertrouwen). Zo creërde Anderlecht in de competitie verrassend meer kansen dan Club Brugge (219 tegenover 208), maar slechts 15% van die kansen gingen binnen. Club Brugge deed het met 19% iets beter.
Een diepere kijk op de statistieken leert ons nog dat de spelers van Anderlecht meer foutjes maakten (223 in totaal tegenover 194 voor Club Brugge) en ook meer gele kaarten pakten dan hun rivalen (21-16). Toch moest Club Brugge al 2 keer met 10 man verder spelen. Nog een leuk weetje: de spitsen van Anderlecht liepen al 83 keer buitenspel. De drie spitsen van Club Brugge blijven voorlopig staan op 68.
Kortom: het ziet er beter uit voor Club Brugge.

Maar aangezien thuis en uit een groot verschil uitmaken, dienen we alles te herzien.
Indien we enkel de thuismatchen van Anderlecht en de uitmatchen van Club Brugge in rekening brengen, ziet het er plots veel beter uit voor de landskampioen. Anderlecht haalde in 7 thuismatchen het maximum van de punten terwijl Club Brugge al op de eerste speeldag 2 punten liet liggen op de Freethiel. En ook in het doelsaldo doen ze het beter dan de Bruggelingen (24-7 voor Anderlecht tegenover 17-4 voor Club Brugge).
Thuis voelt de landskampioen zich stukken beter wat zich ook in de kansen uitdrukt. Zo kon men in het Constant Van den Stock stadion 24 van de 119 kansen afwerken, wat een totaal afwerkingspercentage geeft van 20%. Dat is evenveel als Club Brugge buitenshuis, maar zij voetbalden dan weer 33 kansen minder bij elkaar (in totaal 86 kansen).
Indien we dan een kijkje nemen naar de fouten zien we plots het omgekeerde van de totale cijfers. Club Brugge maakte op verplaatsing 106 fouten en kreeg daarvoor 11 keer een geel karton onder de neus. Anderlecht daarentegen kreeg slechts 5 keer geel en moest maar 95 keer in de fout gaan.
En ook wat de buitenspel betreft zien we plots andere cijfers. Club Brugge staat daarbij aan kop door 39 keer in buitenspel te lopen, Anderlecht liet zich er maar 23 keer aan vangen.
Tot slot nog wat troost voor de Bruggesupporters: in hun uitmatchen konden ze 37 hoekschoppen versieren terwijl Anderlecht thuis bleef steken op 34.

Maar met statistieken win je niets. Tijd dus om alles van dichterbij te bekijken.
Laten we beginnen met de opstelling van de thuisploeg:
In het doel zal hoogst waarschijnlijk Peersman terug zijn plaats innemen. De keeper stond in het verleden vaak garant voor flaters, maar ik ben ervan overtuigd dat dit tegen Club Brugge het geval niet zal zijn. Voor het eerst dit seizoen kan hij bevrijdend spelen. Hij is, door de blessure van Zitka, immers zeker dat hij de volgende twee maanden het doel van Anderlecht zal mogen verdedigen. En dat is nu net wat keepers nodig hebben. De zekerheid dat ze, zelfs na een slechte match, ook volgende week een basisplaats hebben. Denken we maar aan de keeper die aan de overkant zal staan. In de strijd met Verlinden durfde hij ook af en toe in de fout gaan. Tot Verlinden 'verdween' en hij zeker van zijn plaats was. Sindsdien heeft hij al bewezen een goede keeper te zijn en won zelfs al meermaals punten voor zijn ploeg.
Achterin moest Deschacht afhaken. De duels met Verheyen blijven dus achterwege. Verwacht wordt dat Broos het op dezelfde manier zal oplossen als tegen Inter: Zewlakow naar de linkerkant halen en op rechts Van Den Borre een kans geven. Centraal is het nog niet helemaal duidelijk wie naast Kompany zal spelen. De beste keuze lijkt me Tihinen. Niet omdat Traore geen goede speler zou zijn of omdat hij tegen Inter een paar keer onderuit ging. Het was immers niet zijn schuld, maar die van de trainer. Twee jonge spelers achterin loopt altijd verkeerd. Er moet een goede combinatie zijn van ervaring en techniek. Kompany speelde zijn beste wedstrijden achterin met De Boeck naast zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kritieken op Kompany begonnen toen De Boeck geblesseerd werd en Kompany er 'alleen' voor stond. Zelfs zo'n jongen moet nog bijgestuurd worden ipv zelf te sturen. Bovendien kan Tihinen op een wolkje spelen. Hij werd donderdag voor de tweede maal vader (een proficiat aan de ouders van Antton). Een tip dus voor Hugo Broos: zet Tihinen naast Kompany (al zal hij mij daarvoor wel niet nodig hebben).
In het middenveld kan niet meer naast Vanderhaeghe gekeken worden. Als je tegen Inter de 90 minuten zo kan volhouden, moet je er ook staan tegen Club Brugge. Zetterberg zal dan weer moeten zorgen dat de moter niet stilvalt. Op rechts zal M'Penza waarschijnlijk de voorkeur krijgen op Legear en op links mag Wilhelmsson de flank afreizen.
Vooraan kiest Broos hoogst waarschijnlijk voor het duo Aruna - Iachtchouck.
Bij Club Brugge is iedereen fit, dus kan Sollied zijn favoriete machine op de mat brengen. Het wordt enkel uitkijken naar de positie van jarige Timmy Simons. De voorbije jaren trok Sollied hem telkens een rij achteruit om de snelheid van Aruna onder controle te houden en waarom zou hij dat deze keer niet doen. Aruna is misschien niet dé Aruna in vorm, maar zelfs dan blijft hij gevaarlijk. Met Simons achterin zal Clement op het middenveld plaatsnemen. Anders wordt waarschijnlijk gekozen voor Maertens.
Voorin zal er gespeeld worden met Verheyen, Lange en Balaban. Victor moet tevreden nemen met een plaats als joker op de bank.

En dan is er natuurlijk ook een scheidsrechter aangewezen. Die eer is weggelegd voor Johan Verbist, onze nummer 1. Hij deelde dit seizoen al 32 gele kaarten uit (in 8 wedstrijden), mooi verdeeld over de thuis- en uitploegen (elk 16). Met de rode kaart is hij natuurlijk zuiniger. Die moest hij nog maar 1 maal bovenhalen. Tenslotte wees hij al 2 keer naar de penaltystip (beiden voor handspel). De tweede keer trapte Ceh de penalty binnen, maar de stand was toen al 2-0, dus de Anderlechtfans hoeven daar niets achter te zoeken.

Vermoedelijke opstellingen:
Anderlecht: Peersman, Van Den Borre - Kompany - Tihinen - Zewlakow, M'Penza - Vanderhaeghe - Zetterberg - Wilhemsson, Aruna - Iachtchouk
Club Brugge: Butina, De Cock - Rozehnal - Simons - Van Der Heyden, Clement - Englebert - Ceh, Verheyen - Lange - Balaban

Nu we de opstellingen op papier hebben kunnen we de match wat beter gaan ontleden.
Centraal staat bij Club Brugge een hecht blok. Erdoor komen zal zeer moeilijk worden dus moet het van de flanken komen. Maar ook daar staan 2 spelers vol vertrouwen. Van Der Heyden verklaarde onlangs erg blij te zijn met de huidige gang van zaken. Zijn toekomst bij Wolfsburg is verzekerd en een fris kopje doet altijd wonderen. Aan de rechterzijde staat dan weer een speler die net een contractverlenging aangeboden kreeg wat hij zeer erg wist te waarderen. Vanavond kan hij iets terugdoen, want met Wilhelmsson krijgt hij een aartsgevaarlijke speler tegenover zich. Hij koppelt techniek aan snelheid, maar schuwt het duel (cfr. "Scandinavische meisjes het mooist!"). (Een stevig contactje kan dus wel eens helpen, Olivier.)
Beide posities zouden wel eens het verschil kunnen leveren tussen winst of verlies.
Verder is het vooral uitkijken hoe de Anderlecht-defensie zal reageren op een 3-koppige aanval.

Een spetterende match moeten we alvast niet verwachten. Daarvoor zijn de belangen veel te groot (kampioenschap?). Het zal veeleer een gesloten match worden waarbij het wachten wordt op het eerste doelpunt die in vele gevallen de winnaar zal aanduiden.

Winstkansen:
Anderlecht: 45%
Club Brugge: 55%

De reservenmatch eindigde alvast op 0-0. Hopelijk krijgen we vanavond meer doelpunten te zien.

Meer nieuws