bayBayern München
cluClub Brugge
Datum: 27/09/2005 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 2)
Stadion: Allianz Arena
Club zwaar gehavend naar München
Kristof Blomme
| 0 reacties
Club zwaar gehavend naar München
Foto: © SC

Van de negen verdedigers die vermeld staan op de officiële website van Club Brugge zijn er voor het duel van morgenavond tegen Bayern München nog slechts drie wedstrijdfit. Jan Ceulemans zal dus moeten puzzelen om een ploeg op het veld te krijgen.  

We bekijken eerst wat statistieken. Het is de eerste keer dat beide clubs het tegen elkaar opnemen. Eerder speelde Club al elf keer in Duitsland, met niet al te positieve resultaten. Drie keer speelde Club gelijk en de overige 8 keer verloor het. Dat zorgt voor een totaal van acht doelpunten voor en 22 tegen. De laatste keer dat Club een wedstrijd speelde in Duitsland verloor het met 2-1 van Borussia Dortmund. Club kon zich toen via strafschoppen wel  plaatsen voor de Champions League. De laatste twee uitwedstrijden van Club op het kampioenenbal liepen wel positief af. Bij AC Milan won het met 0-1 en tegen Vigo speelde het 1-1 gelijk dankzij een laat doelpunt van de nu geblesseerde Noor Rune Lange.
 
De laatste keer dat Bayern het opnam tegen een Belgische tegenstander was tegen Anderlecht. In Brussel speelde Bayern 1-1 gelijk. In het eigen Olympiastadion wonnen de Duitsers nipt met 1-0 na een strafschopgoal van Makaay. De grootste overwinning van Bayern tegen een Belgische club was in het seizoen 1986/87, toen won het thuis met 5-0, eveneens tegen Anderlecht.

Club is de vierde ploeg die in een officiële wedstrijd dit jaar op bezoek mag in de gloednieuwe Allianz Arena en geen van de vorige clubs was in staat om de netten te doen trillen. Doelman Kahn is dan ook vastberaden om dat zo te houden.

Bij Bayern zijn er enkele problemen, al zijn die niet zo groot als bij Club. Bij de Duitsers zijn Lahm, Hargeaves, Görlitz, Rensing en Ottle geblesseerd. Pizarro en Santa Cruz zijn nog maar net fit en starten normaal op de bank. Ook Makaay en Ballack sukkelen met kleine ongemakjes, maar zij starten zeker. Voorin krijgt de Nederlander dan het gezelschap van de Peruviaan Guerrero. Op het middenveld krijgt Schweinsteiger nog eens een kans. Ondanks enkele blessures blijft de bank van Bayern indrukwekkend. Zowel Scholl, Karimi, Pizarro, Jeremies, Salihamidzic, Deisler als Santa Cruz starten niet in de basis. 

Roy Makaay is er zeker van, Bayern wint tegen Club. Toch zal er van onderschatting geen sprake zijn volgens de doelpuntenmachine. "Wij spelen thuis, dan ga ik ervan uit dat we tegen gelijk welke tegenstander winnen. Tegen Juve waren ze kansloos. Toen verhinderde hun doelman een afstraffing. Ook in de competitie doen ze het niet goed. Van onderschatting zal echter geen sprake zijn." Dat Club zoveel verdedigers moet missen deert de spits niet. "Ik ken Brugge amper. Of het nu hun eerste of tweede verdedigers zijn die tegenover me staan, ik zal het verschil niet merken." Z'n eigen blessure is ook geschiedenis. "Ik voel geen pijn meer aan mijn knie tijdens de wedstrijd. Ik voel wel nog dat ik geblesseerd ben geweest."

Trainer Felix Magath weet aan wat hij zich mag verwachten vanavond. "Het wordt een strijd met heel veel duels. Club Brugge is deze zomer veel veranderd, maar het karakter van de ploeg is dezelfde gebleven. Strijd en discipline zijn de codewoorden. Het team heeft veel ervaring en Balaban is de ster van de ploeg. Brugge is momenteel slecht op dreef. Als er problemen zijn kan dat een voordeel zijn voor ons. In Europese matchen kun je echter wel jezelf overstijgen."

Enorme zorgen zijn er voor Jan Ceulemans die op de laatste training in de Allianz Arena zag dat Clement nog niet volledig wedstrijdfit is en dat hem laten spelen een nog langere inactiviteit kan betekenen. Ook Spilar, die een vleeswonde en 10 hechtingen overhield aan een contact met ploegmaat Blondel zaterdag, is niet speelklaar. Daarnaast zijn ook Valgaeren, Klukowski, Vanaudenaerde en Gvozdenovic nog een tijdje buiten strijd, waardoor Club het zal moeten doen met Birger Maertens, Olivier De Cock en Jason Vandelannoite. Wellicht speelt de “Caje” met vier verdedigers en wordt Roelandts op links gebruikt als noodoplossing. Een defensie met enkel De Cock, Vandelannoite en Maertens behoort ook nog tot de mogelijkheden. Ceulemans hoopt er vooral op dat routiniers als Englebert, Verheyen en Vermant de ploeg op sleeptouw zullen nemen om zo het onderste uit de kan te halen.

Sportleider Marc Degryse hoopt dat Club vanavond de kentering kan inzetten. "Wie weet vinden we in München de sleutel naar de wederopstanding. Dat kan een resultaat zijn of een manier van spelen. Trainer Ceulemans is er nog steeds niet uit in welke opstelling hij de Duitse kampioen zal bekampen. "Ik wil graag met drie centrale verdedigers spelen. Clement en Spilar klagen echter nog steeds over pijn. Een serieuze streep door mijn rekening want ik had gerekend op hun ervaring." 

Voor aanvaller Portillo loopt alles nog niet zoals het zou moeten zijn. "Tegen Lokeren was er geen aanvoer. De ploeg speelde zenuwachtig wat leidde tot veel balverlies. Om te scoren moet ik wel kansen krijgen hé. We moeten rustig zijn. We hebben voldoende goeie voetballers in de kern. Momenteel ontbreekt echter het vertrouwen om acties te ondernemen en creatief te zijn." De manier van spelen is ook helemaal anders voor de Spanjaard in vergelijking met Real Madrid: "Bij Real worden de ballen netjes op het schoteltje van de spitsen gebracht. Omdat ik graag leer voel, moet ik hier vaak diep terugzakken om in het spel betrokken te worden." Tegen Bayern ziet Portillo wel kansen voor Club. "Durven voetballen is de boodschap. Als we lef tonen, worden die van Bayern nerveus. Wat zou ik graag in München mijn eerste doelpunt voor Club maken. Laat ons de situatie van Club niet dramatiseren. Ik heb in Madrid andere crisissen meegemaakt!"

Benieuwd wat het vanavond wordt. Kan Club, met een onuitgegeven verdediging en een gedeukt zelfvertrouwen, het Bayern moeilijk maken? Scheidsrechter voor de partij is de Noor Tom Henning Övrebö.

Auteurs: Dubois T. & Blomme K.

Meer nieuws