Datum: 21/11/2012 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Amsterdam ArenA
Groep D: Hoogspanning in groep des doods
Tomas Taecke
| 0 reacties
Groep D: Hoogspanning in groep des doods
Foto: © SC

In groep D staan Ajax en Bor. Dortmund vanavond lijnrecht tegenover elkaar. De twee gewezen Champions League-winnaars kunnen zich geen nederlaag permitteren met het oog op een Europese lente. In het eigen Etihad Stadium probeert Man City ondertussen de uitschakeling te voorkomen tegen Real Madrid.

Tomas Taecke in Amsterdam

Met Ajax en Dortmund staan de winnaars van het kampioenenbal in 1995 en 1997 vanavond in de Amsterdam ArenA tegenover elkaar. Voor de twee clubs die het Europese voetbal in de jaren negentig mee domineerden, kondigt de confrontatie zich aan als een wedstrijd op leven en dood. Dortmund kan Ajax definitief uittellen en zich in geval van een gelijkspel kwalificeren voor de volgende ronde. De Amsterdammers gaan op hun beurt op zoek naar een resultaat in de hoop vierde en laatste in de groep Man City op die manier achter zich te houden. De hoofdstedelingen hebben ook nog een waterkansje om de volgende ronde van de CL te bereiken, maar dan moeten ze ongeacht de uitslag van deze avond ook op de slotspeeldag in Madrid succesvol zijn.

Coach Frank De Boer recupereert Toby Alderweireld en Kenneth Vermeer net op tijd voor dit Nederlands-Duits onderonsje. Vleugelspits Ryan Babel is helaas wel out. Aan de overzijde is Kehl onbeschikbaar, Jakub Błaszczykowski vierde dit weekend zijn rentree na een lange afwezigheid.

Ajax-coach Frank De Boer is hoopvol gestemd voor aanvang van de ontmoeting met de Borussen. "Net zoals in alle andere CL-wedstrijden moeten we ons eigen voetbal spelen", verwijst De Boer naar de Ajax-filosofie. "We hebben het voorlopig goed gedaan behalve de wedstrijd tegen Real. In de ArenA zijn we doorgaans moeilijk te verslaan en daar reken ik vanavond ook wel een beetje op. We geloven in onszelf en zelfs nog in de kwalificatie, al wordt dat niet eenvoudig", aldus de Amsterdamse oefenmeester.

Jurgen Klopp is op zijn beurt op zijn hoede wanneer de Duitse landskampioen en bekerwinnaar de grens oversteekt. "In de eerste ontmoeting hebben we gezien hoe sterk dit Ajax is", looft Klopp de Nederlandse tegenstander. "Met positief voetbal en ons eigen spel gaan we vol voor de zege. Ik bewonderde Frank De Boer al toen hij zelf nog actief was en vandaag is dat niet anders. Hij heeft Ajax naar een hoger niveau gebracht na een moeilijke periode voor de club", aldus de Duitse tacticus.

Net als Man City-Real Madrid wordt ook Ajax-Borussia Dortmund om 20.45u op gang getrapt. Onze redactie is op post in Amsterdam om u van een wedstrijdverslag en een reactie van onze landgenoot Toby Alderweireld te voorzien.

Meer nieuws