Terugblik heenronde: de top-6

Terugblik heenronde: de top-6
Foto: © SC

2003 ligt achter ons. Hoog tijd om de heenronde van seizoen 2003-04 van naderbij te bekijken. Dit doen we van hoog naar laag, van de leider tot de rode lantaarn. Om praktische redenen werd alles verspreid over drie berichten: de top-zes, de middenste zes ploegen en de laatste zes. Er werd vooral aandacht besteed aan de titel-, eindronde- en degradatiekandidaten.

In dit blokje worden de eerste zes ploegen uit de stand behandeld, namelijk FC Brussels, KV Oostende, Verbroedering Geel, Dessel Sport, FC Tubeke en Zulte-Waregem.

1. FC Brussels
FC Brussels was van bij de aanvang van de competitie de gedoodverfde titelfavoriet. Met Culek, Ernst, Nys en Kinet werd voldoende ervaring binnengehaald. Het wekt dan ook weinig verbazing dat de club als leider de winterstop ingaat. Toch liep het niet van een leien dakje. De competitie werd in mineur gestart met een 4-1-nederlaag tegen Tienen. Brussels was daardoor het leeuwendeel van de heenronde op achtervolgen aangewezen. Langzaam aan begon de motor te draaien, getuige daarvan de twee 6-0-zeges tegen Tienen en Denderleeuw. In december haalde de Brusselse club leider Geel in. Toch gaat Brussels niet als enige leider de winterstop in. Het moet het verrassende Oostende naast zich dulden. FC Brussels overheerst de competitie nog niet als een autoritaire leider. Nog niet, maar mits de nodige versterkingen tijdens de winterstop lijkt FC Brussels – nog meer dan in het begin van het seizoen – de te kloppen ploeg voor de titel.

2. KV Oostende
KV Oostende gaat ietwat verrassend als co-leider de winterstop in. De neofiet in tweede klasse blijkt enkele succesvolle transfers gedaan te hebben. Vooral de prestaties van nieuwkomers Jo Vermast (van Deinze) en Bob Cousin (van Ronse) springen in het oog. De West-Vlaamse club bleef in de heenronde ook op een constant niveau presteren. Positieve uitschieter was o.a. de 6-0-overwinning tegen Deinze. Of KV Oostende in staat zal zijn om in 2004 FC Brussels het vuur aan de schenen te leggen, is koffiedik kijken. KV Oostende heeft weliswaar al een wedstrijd meer gespeeld, maar mag Brussels nog in eigen huis ontvangen. Hoedanook, als Lauwers en co. op hetzelfde niveau als de heenronde presteren, mag Oostende bij de outsiders voor de titel gerekend worden.

3. Verbroedering Geel
Verbroedering Geel stond het merendeel van de heenronde aan de leiding. Toch gaat de ploeg slechts als derde, op zes punten van het leidersduo, de winterstop in. Geel pakte wel de eerste periode met 24 punten maar vond in de tweede periode niet meer het goede ritme. Het haalde slechts acht punten in de laatste acht partijen. Toch heeft Geel een mooie heenronde achter de rug. Het is al zeker dat het in mei aan de eindronde mag deelnemen. In de Beker van België werd gestunt op Charleroi alvorens de ploeg onverdiend door La Louvière uitgeschakeld werd. Geel blijkt dus wel degelijk over een goede kern te beschikken. Als Verbroedering Geel in 2004 weer de goeie cadans van de eerste periode vindt, kan de Kempense club nog aansluiten bij het leidersduo.

4. Dessel Sport
Dessel Sport mag trots zijn op de vierde plaats die het na achttien speeldagen bezet. De start was lastig maar al snel haalde de ploeg onder trainer Serneels uitstekende resultaten. Na tien speeldagen stonden de groen-witten zevende en deze stijgende trend werd in de tweede periode voortgezet. Of Dessel zich in 2004 van een eindrondeticket zal verzekeren, hangt af van de doeltreffendheid van spits Bula Bula. Mateso wordt er namelijk niet jonger op, maar blijkt toch nog zijn waarde te hebben voor Dessel Sport.

5. FC Tubeke
Ook nieuwkomer FC Tubeke staat halverweg op een aardige plaats. Daarenboven heeft de club met Buelinckx de topschutter van de reeks in huis. Tubeke was vooral in het eigen Stade Leburton een te duchten ploeg, zie o.a. de 5-0 tegen Ronse. Maar ook op verplaatsing werd soms uitgehaald zoals bv. de 2-7 op Aalst. Maar al bij al blijft Tubeke een thuisploeg waar het moeilijk winnen is. De ploeg lijkt daardoor echter iets te onregelmatig te zijn om alsnog de eindronde te halen. Tenzij de ploeg in de terugronde ook op verplaatsing goede resultaten begint te halen.

6. SV Zulte-Waregem
SV Zulte-Waregem startte de competitie op hetzelfde elan als vorig seizoen. Op de openingsspeeldag werd buur Deinze al in eigen huis verslagen. Zulte-Waregem bleef goed voetballen maar kwam net te kort om Geel van de eerste periode te houden. Naarmate de competitie vorderde, bleven de blessures zich echter opstapelen. De laatste acht speeldagen werden maar zeven punten gepakt. Vooral de 1 op 15 in de tweede periode en de thuisnederlagen tegen lager geklasseerde ploegen als Maasmechelen, Deinze, Tubeke en Aalst kwamen hard aan. Toch werd 2003 met een positieve noot afgesloten door de 0-6-overwinning op Hamme. Als SV Zulte-Waregem in 2004 wat meer gespaard blijft van blessures, hoeft het behalen van een eindrondeticket geen probleem te zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties