Espanyol blijft vechten voor het behoud

Valencia is kampioen, maar er stonden uiteraard nog enkele andere wedstrijden op het programma in Spanje. Enkele daarvan zijn heel belangrijk in de strijd om Europees voetbal en om de degradatie.

Athletic Bilbao staat vijfde in de competitie en is dus vol op in de strijd om Europees voetbal. Het bezoek van laagvlieZger Albacete mocht normaal geen probleem opleveren, maar na 54 minuten bleek het tegendeel waar te zijn. Antonio Pacheno trapte Albacete toen van op de penaltystip op voorsprong. Drie minuten voor tijd redde Igor Iraola toch nog een punt voor Athletic, eveneens van op de penaltystip. Bilbao blijft zo voorlopig vijfde in het klassement en blijft op koers voor UEFA-Bekervoetbal.

Europabekervoetbal, dat ziet Villareal ook wel zitten. Tegen Real Betis, dat nog een waterkansje maakt op Europees voetbal, spoelde de club het verlies in de halve finale van de UEFA-Beker door. Het werd 1-0 dankzij een goal van Jose Mari in de tweede helft, waarmee de ploeg voorlopig op een 6e plaats staat.

Ook Malaga deed ook nog mee voor Europa, maar dan moest het vandaag wel winnen van Real Murcia. Murcia is al geruime tijd zeker van de degradatie en speelde dus enkel nog voor de eer. Die eer zat er vandaag opnieuw niet in, want ook in Malaga ging men de boot in. Miguel Angel zorgde ietsje na het uur voor de enige treffer van de wedstrijd.

Valladolid kan de punten goed gebruiken in de strijd om de degradatie, want door de winst van Celta de Vigo tegen Barcelona staat de club weer in de rode zone. Ook Real Sociedad, de tegenstander van vanmiddag, was nog niet volledig zeker van het behoud. In het stadion van Valla werd het 2-2. Sociedad kroop twee keer op voorsprong via Gabilondo en Nihat Kahveci, maar Fernando Sales. Pittig duel: Valla speelde vanaf de 33e minuut met tien man, want Jose Maria Pena kreeg rood.

Zaragoza - Osasuna was een duel van uitersten: Zaragoza is in volle degradatiestrijd, terwijl Osasuna nog meestrijd voor Europees voetbal. Na 90 minuten voetbal trok Zaragoza aan het langste eind na een laat doelpunt van Rubio Alvaro. Hij schonk zijn team in de 90e minuut de winst, zodat Zaragoza een voorsprong van vier punten neemt op de degradatiezone.

Degradatiezorgen, dat is ook het grote probleem van Espanyol Barcelona. Van alle degradatiekandidaten staat de ploeg van Erwin Lemmens staat de ploeg van Erwin Lemmens er het slechtst op met een 19e plaats (Murcia is al geruime tijd zeker van degradatie). Winst vandaag was door de puntenwinst van Celta, Valladolid en Zaragoza een must. Maar makkelijk beloofde het niet te worden, want men moest het thuis opnemen tegen Deportivo La Coruña. Deportivo heeft de Europese nederlaag tegen FC Porto blijkbaar slecht verteerd, want men verloor met 2-0. Mauricio Pochettino en Ivan de la Pena schonken Espanyol de zege.