Voorbeschouwing EK -19

Voorbeschouwing EK -19
Foto: © SC

Dinsdag start het EK voor -19-jarigen in Zwitserland. Acht teams strijden om het Europese goud, en dit keer is België er wel bij.

In de eerste ronde worden de acht teams in twee poules. Onze Rode Duivels zijn gelinkt aan titelverdediger Italië, gastland Zwitserland en de stugge outsider Oekraïne. In de tweede groep strijden Duitsland, Turkije, Spanje en Polen om de kwalificatie. De twee besten in elke groep gaan naar de halve finales, maar er staat meer op het spel: de drie eersten in elke poule mogen naar het WK in Nederland, dat over één jaar plaats zal vinden. Derde of vierde eindigen speelt dus wel degelijk een rol. Tijd voor een voorbeschouwing en een korte bespreking van alle teams!

België: Onze Rode Duivels zijn bijlange geen favoriet op het EK, maar ze zijn zeker niet te onderschatten. De Belgen hebben er immers een impressionante kwalificatietoch op zitten, waarin ze in geen enkele wedstrijd punten lieten liggen. In de eerste kwalificatieronde was men te sterk voor Georgië en Estland, telkens met 3-0. Op de derde speeldag wonnen de jonge Duivels tenslotte van Italië, titelverdediger en nu ook groepsgenoot op het EK. Met 3-1 verraste België vriend en vijand. Ook in de tweede voorronde was er geen houden aan de Rode Duivels: Noorwegen, Servië-Montenegro en Ierland werden telkens geklopt met 1-0. Opnieuw genoeg voor de kwalificatie.

Het voornaamste doel van de Belgen is kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in Nederland, aldus bondscoach Marc Van Geersom. Daarvoor is winst tegen Oekraïne in de openingswedstrijd wellicht noodzakelijk. Wie zijn nu de sterren van België? In de defensie vinden we ondermeer Thomas Vermaelen terug. De linkspotige verdediger van Ajax zat op het einde van vorig seizoen regelmatig op de Amsterdamse bank en wordt in de verdediging vergezeld door Nicolas Lombaerts (talent van Club Brugge, nu bij AA Gent), Jan Wuytens (op PSV vaak bejubeld door de fans als groot talent) en Spinosa (Willem II). Op het middenveld vinden we als bekende namen Dickson Agyeman, die vorige seizoen regelmatig in de basis startte bij Germinal Beerschot, en de Genkse ontdekking Faris Haroun. Ook het 17-jarige Anderlechttalent Jonathan Legear bouwde al een reputatie op bij de Belgische jeugd. Daarnaast is er ook Club Brugge's derde keeper Glenn Verbauwhede en het Antwerpse talent Prince Asubonteng.

Italië: De Italiaanse jongeren moeten het straks beter doen dan hun oudere collega's, die in Portugal al na de eerste ronde hun koffers mochten pakken. Een jaar geleden werden de Italianen al Europees kampioen in deze categorie, wat hen ook nu favoriet maakt voor de eindzege. Opvallende figuren zijn Devis Nossa en Paolo Herman Dellafiore, beiden actief bij Inter Milan. Beiden spelen ze in de verdediging. Simone Bentivoglio (Juventus) en Gennaro Esposito (Napoli) vormen dan weer belangrijke pionnen op het middenveld, terwijl in de aanval Andrea Alberti vooral gevaarlijk is. Al deze spelers hebben veel ervaring in de Primavera, het Italiaanse jeugdkampioenschap. Alberti kwam ook al twee keer uit in de Serie A, met zijn team Brescia Calcio.

Oekraïne: Wat er ook gezegd moge worden, de Oekraïners zijn zeker niet te onderschatten. Vier jaar geleden eindigde Oekraïne al tweede op het EK voor -18-jarigen, wat duidelijk maakt dat ze over een zeer getalenteerde jeugd bezitten. Toch hadden de Oekraïners het niet al te makkelijk in hun kwalificatiecampagne: in de eerste ronde werd verloren van Armenië met 1-0. Een 4-3 zege tegen Bosnië-Herzegovina en 2-1 winst tegen Frankrijk bracht hen alsnog in de tweede kwalificatieronde. In die tweede ronde werden eerst Denemarken (1-0) en Slovenië (4-1) opzijgezet, alvorens men zich met een 1-1 gelijkspel tegen Engeland wist te kwalificeren.

De sterspeler van Oekraïne is wellicht Olexandr Aliyev, actief bij Dynamo Kiev. In de zes kwalificatiewedstrijden scoorde hij zeven keer. Dat werd ook in Oekraïne zelf opgemerkt: plots kreeg Aliyev een plaats in het team van Dynamo Kiev, dat uiteindelijk nog kampioen speelde. Dynamo Kiev heeft nog enkele belangrijke spelers in de Oekraïense elf: verdediger Olexandr Yatsenko en aanvaller Artem Milevskyy. Volgens de Oekraïense pers maken ze deel uit van het sterkste Oekraïense jeugdteam sinds de lichting van Andriy Shevchenko en Serhiy Rebrov. Dat belooft!

Zwitserland: Zwitserland kansloos? Vergeet het maar! De Zwitserse zijn wel degelijk in staat om Europees te stunten, zo bewezen ze twee jaar geleden: toen wonnen hun -17-jarigen het EK in Denemarken. Nu zijn de Zwitsers, in eigen land, klaar voor een nieuwe stunt: met dezelfde generatie willen ze hun succes van twee jaar geleden evenaren. Sterspelers van het Zwitserse nationale team zijn Guilherme Afonso, Valon Behrami, Johann Djourou en Fabrizio Zambrella. Afonso speelt bij het Franse Valence en maakte vorig seizoen indruk toen hij testte bij FC Twente. Behrami is een groot talent van Genoa, die onder meer gevolgd werd door Liverpool, Inter Milan en Dynamo Kiev. Djourou staat dan weer in de interesse van Arsenal.

Spanje: De oudere Spanjaarden staan er om bekend het steeds te laten afweten op grote toernooien. Dat illustreerden de spelers op het voorbije EK in Portugal opnieuw, door al na de eerste ronde naar huis te gaan. Bij de Spaanse jongeren is dat niet zo: de Spanjaarden doen het al jaren goed in de jeugdselecties en bereikten onder meer de finale van het WK afgelopen winter. Het spreekt dus voor zich dat de -19-jarigen bij de favorieten voor de eindzege voor dit EK horen.

Roberto Soldado is één van de belangrijkste spelers van het Spaanse team. Afgelopen seizoen werd hij topscorer (23 goals) bij het B-team van Real Madrid, de actief is in de Spaanse derde klasse. In de aanval wordt hij vergezeld door Xisco, die door Villareal aan Numancia werd uitgeleend.

Duitsland: Ook de Duitsers zijn er weer bij. De -19-jarigen uit de bondsrepubliek moeten de slechte prestaties van het a-elftal en het beloftenelftal op de afgelopen EK's doorspelen. De Duitsers zijn geen favoriet op dit EK, maar ook zeker niet kansloos. Ze beschikken immers over heel wat ''ervaring''. Sahr Senesie (Borussia Dortmund) en Michael Delura (Schalke 04) komen geregeld uit voor beide ploegen in de Bundesliga. Ook Mario Gomez doet mee. De speler van Vfb Stuttgart dook afgelopen seizoen zelfs in de Champions League op. Normaal moest ook Lukas Podolski mee doen in Zwitserland, maar die werd een maand geleden toch opgeroepen voor het grote EK in Portugal. Ook Lukas Sinkiewicz (FC Köln) beschikt al over een beetje Bundesliga-ervaring.

Polen: Wat kan Polen doen op het EK? Niet veel, op het eerste gezicht, al wonnen de Polen drie jaar geleden het toernooi wel. Toch is het voornaamste doel van Polen de derde plaats en het bijhorende ticket voor het WK in Nederland. Al de rest is mooi meegenomen.

En toch, Polen kan misschien wel voor een stunt zorgen. In hun kwalificatieronde verloren de Polen (net als België) geen enkel punt. Noorwegen, Letland, Cyprus, Oostenrijk, Finland en Schotland werden allemaal naar huis gestuurd. De belangrijkste spelers zijn Grzegorz Szymanek, Slawomir Peszko en Grzegorz Bartczak. Alledrie proefden ze al van het hoogste niveau in Polen. Daarnaast is er nog Lukasz Piszczek, die op proef was bij Hertha Berlijn en Marcin Smolinski, die volgend seizoen zal spelen bij Legia Warschaw. Misschien is keeper Lukasz Fabianski wel de grootste beloften: Arsenal zou de Poolse doelman graag op stage laten komen.

Turkije: Tenslotte is er nog Turkije. De Turken kwamen ongeslagen uit de kwalificaties: in de eerste ronde werden Macedonië (3-1) en de Faroer Eilanden (5-0) verslagen en werd er gelijk gespeeld tegen Schotland (1-1). In de tweede ronde was men te sterk voor Kroatië (2-1) en Roemenië (4-0), waarna een gelijkspel tegen Rusland (1-1) volstond voor de kwalificatie.

In het Turkse doel bevindt zich Serkan Kirintili, actief bij Adanaspor. Daaraast zijn er nog Ozan Tahtaisleyen (Besiktas) en Hasan Aslantas (van Gençlerbirligi over gegaan naar Vfb Stuttgart). Ook Cafer Can Aksu van Galatasaray doet mee.

Op televisie?Het EK voor -19-jarigen zal wel degelijk te zien zijn op televisie. De Belgische zender Sporza zal alle wedstrijden van de Rode Duivels live uitzenden, aangevuld met enkele wedstrijden in uitgesteld relais. Ook Eurosport zendt het EK -19 uit. Op dinsdag 13 juli trapt België het EK om 18u00 af tegen Oekraïne.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties