Analyse Malmö FF Zweeds kampioen

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Malmö FF Zweeds kampioen
Foto: © SC

Malmö Fotbollförening, kortweg Malmö FF, heeft zich op de laatste speeldag van de Allsvenskan, de Zweedse eerste klasse, tot kampioen gekroond. Het is van 1988 geleden dat de Zweedse traditieclub zich nog eens 'mästare' mocht noemen. Trelleborgs FF en AIK Stockholm degraderen naar tweede klasse, Örgryte speelt barrageduels om het behoud.

De titelstrijd, waarvoor op de laatste speeldag alleen nog Malmö en Halmstads in aanmerking kwamen - beiden telden evenveel punten, Halmstads had een beter doelsaldo - werd beslecht door twee strafschoppen in een tijdspanne van 40 seconden. Tot voor de 54e minuut leek Halmstads op weg naar de titel, nadat Dusan Djuric zijn ploeg tegen Göteborg op voorsprong had geschoten. Maar in de 54e minuut kantelde de situatie volledig: Halmstads kreeg een penalty tegen, die door Magnus Johansson werd binnengetrapt. Nog geen minuut later kreeg titelconcurrent Malmö dan de kans om vanop de stip op voorsprong te klimmen tegen Elfsborg. De bal ging na twee pogingen tegen de netten, met dank aan Jon Inge Höiland . Het bleef daarna bang afwachten voor Malmö, want Halmstads had aan een doelpunt genoeg om de titelstrijd terug in zijn voordeel te beslechten. De ploeg van trainer Mikael Nilsson slaagde hier echter niet meer in, waardoor Malmö voor de 15e keer in zijn bestaan Zweeds kampioen is.
 
Malmö en Halmstads nemen dus beiden deel aan de Royal League, het Scandinavische wintertoernooi met telkens de vier beste ploegen uit Zweden, Noorwegen en Denemarken. De twee overige tickets gaan naar Göteborg en uittredend kampioen DjurgÃ¥rdens. De twee rechtstreekse degradanten, AIK en Trelleborgs, stonden al langer vast.  Ã–rgryte moet na een 1-3-nederlaag tegen Sundsvall nu ook aan de bak in november in twee play-off-wedstrijden tegen tweedeklasser Assyriska.

ALLSVENSKAN, 26E SPEELDAG:

DjurgÃ¥rdens IF - Helsingborgs IF  2-1
Halmstads BK - IFK Göteborg  1-1
Hammarby - Kalmar FF  0-3
Malmö FF - IF Elfsborg  1-0
Trelleborgs FF - AIK  1-3
Örebro SK - Landskrona BoIS  2-0
Örgryte IS - GIF Sundsvall  1-3

EINDSTAND ALLSVENSKAN:

1. Malmö FF  52
2. Halmstads BK  50
3. IFK Göteborg  47
4. DjurgÃ¥rdens IF  41
5. Kalmar FF  40
6. Hammarby  37
7. Örebro SK  33
8. GIF Sundsvall  32
9. IF Elfsborg  32
10. Helsingborgs IF  30
11. Landskrona BoIS  30
12. Örgryte IS  28
13. AIK  25
14. Trelleborgs FF  13
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Allsvenskan

Nieuwste reacties