Het Europees rapport: Club Brugge

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Het Europees rapport: Club Brugge
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.

Club Brugge heeft dit jaar het grootste aandeel in de UEFA-ranking die behaald werd. Daar heeft vooral het grote aantal wedstrijden mee te maken die blauwzwart gespeeld heeft, in totaal 10. Maar ze hebben er toch ook genoeg winnend afgesloten.

Club begon met een dubbel duel tegen Lokomotiv Plovdiv. Het is al een paar jaar zo dat de Belgische runner-up de brute pech heeft altijd één van de sterkere tegenstanders te loten in die tweede voorronde. Maar Club pakte Plovdiv met brio in en mocht zich 'verheugen' op Shakhtar Donetsk. Blauwzwart had dat oranje legioen van tsaar Mircea Lucescu enkele jaren geleden al met lege handen terug naar huis gestuurd. Maar de Bruggelingen hervielen in de fouten van vroeger en gingen zwaar op de bek in Donetsk. Thuis kon het nooit de indruk wekken de miljoenenploeg van Akhmetov te kunnen bedreigen: bye bye Champions League, bye bye de tonnen euro's.

Dan maar Uefacup, de troostprijs voor Club Brugge. Lekker was het menu die Brugge werd voorgeschoteld toen een dubbele confrontatie met La Berrichonne de Châteauroux uit de bokaal kwam. Het had net zo goed AZ Alkmaar kunnen zijn... was de poulefase dan wel gehaald? Niet zonder moeite raakte Club voorbij de Fransen die veel te veel onder de indruk waren van het palmares van hun tegenstander. 

Toen volgde de loting van de poules en toen Real Zaragoza, Dnipro Dnipropetrovsk, FC Utrecht en Austria Wien uit de bus kwamen waren de reacties eensgezind: hier moeten we door kunnen geraken. Maar de miserie begon al in Oekraïne. Assistent-coach Van Puyvelde zei het al meteen: "ik ga binnenkort moeten gaan wonen in Oekraïne." Deze uitspraak was een voorbode op wat komen zou. Venhlinskyyi liep Brugge eruit en de conclusie was eensluidend: Club is hardleers, het leert niet uit de fouten van vroeger. Terecht want je moet het spel op verplaatsing aan de thuisploeg laten. Geen probleem want na een maandje Europees verlof volgde FC Utrecht. Het duurde lang eer het gaatje er kwam en randje buitenspel nog wel scoorde Lange de verlossende treffer. Dan besliste Sollied in Wenen met de kraan open te gaan spelen: resultaat was een ternauwernood behaalde 1-1 en bijna was het duel tegen Zaragoza al overbodig. Dat was de wedstrijd gisteren tegen de Spanjaarden niet maar de uitschakeling bleek pas uitstel in plaats van afstel na een prestatie om als struisvogel je kop een paar weken in de grond te steken.

Dus Club deed gewoon niet wat er van hen verwacht kon worden in een best haalbare groep maar het deed wel een goede zaak in de clubranking. Club is volgend jaar zo goed als zeker reekshoofd in de laatste Champions League-voorronde en moet hopen dat het dan weer niet op Shakhtar Donetsk zal stuiten.

Score: 6/10

Lees ook de andere delen van het Europees Rapport
Het Europees rapport: UEFA-ranking =>
Het Europees rapport: RSC Anderlecht =>
Het Europees rapport: Club Brugge =>
Het Europees rapport: SK Beveren  =>
Het Europees rapport: Standard Luik =>
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties