Analyse Winteranalyse: Bergen

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Winteranalyse: Bergen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De winterstop is aangebroken, tijd voor enkele stevige analyses. Vanaf vandaag kan u elke dag een analyse van de eerste seizoenshelft van elke eersteklasser vinden. Enkel op voetbalkrant natuurlijk. We beginnen onderaan, bij Bergen. Veel plezier!

Voor het Waalse Bergen ziet het er alles behalve goed uit. De troepen van Jos Daerden hebben er enkele rumoerige maanden opzitten, met onder meer het ontslag van Sergio Brio en een desastreuze 6 op 48. Het gevolg? Een eenzame laatste plek.

Nochtans begon het seizoen goed voor Bergen. Op de eerste speeldag pakte het een punt mee uit Sint-Truiden, na een lamentabele wedstrijd van beide ploegen. Ook op de tweede speeldag was Bergen effectief. Onder aanvoering van een uitstekende
Datti kwam men thuis 2-0 voor tegen Beveren. De Waaslanders kwamen echter nog terug tot 2-2, zodat Bergen op twee punten bleef steken.

Op de derde speeldag volgde voor de Walen het eerste verlies. AA Gent was op eigen veld net iets te sterk. De Bufallo's trokken na een evenwichtige wedstrijd aan het langste eind. Het werd 2-1. Na het eerste verlies kwam wat later de eerste driepunter. In eigen huis klopte Bergen degradatieconcurrent Oostende met 2-0. Beide ploegen waren elkaar waard, maar andermaal maakte Datti het verschil. De Nigeriaan scoorde twee keer en hield zo de punten op z'n eentje in Wallonië.

Uiteindelijk werd er op het veld van Lierse opnieuw verloren. De thuisploeg tikte Bergen helemaal weg en liep bijgevolg 4-0 uit. Pas in blessuretijd kon Babatunde de eer redden. Het was het begin van een slechte reeks, met vier verliezen op rij. Thuis werd er verloren van Charleroi (0-1) en Brussels (1-2), uit ging men onderuit bij Cercle Brugge.

De vier nederlagen betekenden het einde van trainer Sergio Brio. De Italiaan, die zich vooral liet opmerken door het choco-incident met Olivier Suray, werd aan de deur gezet door het Bergense bestuur. Een moeilijke beslissing, want Brio eiste een ontslagvergoeding van zo'n 1,2 miljoen euro.

Meteen na het ontslag van Brio ging Bergen op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Dat werd Jos Daerden. Daerden mocht debuteren tegen Racing Genk, zijn ex-werkgever. In zijn eigen Fenix-Stadion boekte hij een knap succesje, want hij wist de Limburgers op een 2-2 gelijkspel te houden. Toch bracht ook dat weinig verandering in de rampzalige situatie. Sinds die wedstrijd wist Bergen geen enkele punt meer te pakken, wat hen op de laatste plaats bracht.

Het begon thuis tegen Lokeren. De Waaslanders wonnen op Tondreau met 0-1. De week daarna ging Bergen nog harder onderuit, dit keer op het veld van La Louvière (0-4). Ook de thuiswedstrijd tegen Standard Luik bracht geen soelaas. De troepen van Daerden kwamen op voorsprong via Aliyu Datti (die opnieuw twee keer scoorde), maar in de laatste tien minuten verloor men alsnog met 2-3. Ook Westerlo was met 2-1 te sterk.

De druk werd steeds groter. In de thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot restte er de Walen niets anders dan punten pakken, maar ook dit keer lukte dat niet. De Ratten klopten Bergen met 0-1, ondanks de goede wil van de spelers. Een weekje later verloor men dan weer met 3-1 bij Club Brugge, dat zichzelf zo tot herfstkampioen kroonde.

De derby tegen Moeskroen bracht Bergen opnieuw wat hoop. Op Le Cannonier kwam men op voorsprong dankzij Goussé. De 0-1 bleef tot de rust op het scorebord. Defensief gestuntel zorgde uiteindelijk toch nog voor de 5-1 einduitslag. Het zou de laatste wedstrijd van 2004 zijn voor Bergen, want een week later werd de thuiswedstrijd tegen Anderlecht uitgesteld wegens de hevige regenval.

De slechte resultaten laten ook het bestuur niet onberoerd. Verschillende scouts werden uitgestuurd, op zoek naar nieuwe spelers. Die zijn er ondertussen al, want vanaf januari zullen ook Vervalle, Souza en La Placa in het Stade Charles Tondeau spelen. Kunnen zij de degradatie afwenden?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties