Cruyff: "Sommige Real-spelers zijn het voetbal zat"

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Cruyff: "Sommige Real-spelers zijn het voetbal zat"
Foto: © SC

In een interview met de Spaanse sportkrant Marca gaf Johan Cruyff zijn visie over de huidige vorm van FC Barcelona en Real Madrid. Het Nederlandse orakel prees zijn landgenoot en Barça-trainer Frank Rijkaard, en probeerde een verklaring te vinden voor de vormcrisis bij Real.

"Frank Rijkaard heeft het karakter dat een trainer van Barça nodig heeft: zijn ervaring, mentaliteit en denkwijze zijn precies het tegengestelde van de Catalaanse manier van leven. Rijkaard beschikt over de nodige kalmte en een goeie dosis gezond verstand. Bovendien laat hij zich niet makkelijk beinvloeden." Cruyff heeft er ook geen enkel probleem mee dat het Barcelona van Rijkaard vaak vergeleken wordt met het Dream Team dat hij zelf eind jaren 80 en begin jaren 90 onder zijn hoede had: "Integendeel, ik ben erg vereerd met die vergelijking. Bovendien is Frank Rijkaard een vriend van me en wens ik hem dan ook alle succes toe. Weliswaar ontbreken de titels nog, maar hij is op de goeie weg."

De Nederlander had ook erg lovende woorden over voor Deco: "Zijn snelheid met de bal is ongelofelijk. Bovendien aarzelt hij nooit in de afwerking. Vooraleer de doelman het goed en wel beseft mag hij zich al omdraaien." Cruyff is dan ook niet verrast over de sterke prestaties van de kleine Portugees bij de Catalanen: "Deco heeft een baltoets die ik niet meer heb gezien sinds Ronald Koeman. Volgens mij beschikt hij zowat over het maximum aan techiek. Uiteraard zijn er wel meerdere spelers die technisch sterk zijn en de trukendoos boven kunnen halen. Maar wat Deco heeft, is pure techniek. En dat heeft zelfs Ronaldinho niet."

Over Samuel Eto'o is de ex-international bescheidener: "Hij is erg explosief, maar technisch eerder zwak." Volgens Cruyff zit de Kameroenese aanvaller nog in een leerproces: "Dit jaar moet Eto'o gebruiken om te leren, en dat doet hij ook. Hij kijkt op de training naar zijn ploegmaats en probeert van iedereen wat te leren. Zo neemt hij dingen over van Deco, Ronaldinho, Xavi en alle anderen. Eto'o wil de beste zijn, en daardoor leert hij bijzonder snel."

Cruyff gaf ook zijn mening over de huidige toestand bij Real Madrid. Het ontbreekt de Galacticos aan evenwicht, meent hij: "Daardoor is er geen cohesie en doen sommige spelers dingen die ze niet moeten doen. Met name op het middenveld is het evenwicht zoek. Ze hebben daar dan wel grote namen staan, maar dat telt niet in het voetbal. Een goede ploeg bestaat steeds uit een uitgeblanceerde kern met spelers die niet altijd een spectaculaire indruk nalaten. Maar iedereen kent er zijn taken en als iemand die niet vervult, wordt hij daarop aangesproken." Cruyff twijfelt ook aan de motivatie van sommige oudere Madrilenen: "Ik vraag me af of ze het nog wel kunnen opbrengen. Ikzelf had bijvoorbeeld op 32 echt genoeg van het voetbal, en ik merk dat sommigen bij Real met hetzelfde gevoel kampen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties