Column De match van 6 minuten

Jimmy Wouters
De match van 6 minuten

De match van 6 minuten.

Vorige week is dé wedstrijd van 6 minuten tussen Real Madrid en Real Sociedad gespeeld. 6 minuutjes, één tiende van een uur, amper 360 tikjes van een uurwerk. Waar is de tijd dat een wedstrijd nog 90 minuten duurde. Want geef toe een wedstrijdje van 6 minuten trekt toch nergens op.

De spelers moeten ongetwijfeld hun normale opwarmingsprocedure gevolgd hebben. Waarschijnlijk een opwarming van om en bij het uur. Misschien een uitgebreide tactische bespreking, … En dat voor een matchke van ocharme 6 minuten. Zelfs een ordinaire trainingsmatch duurt nog langer. Het zal ongetwijfeld een vreemd gevoel zijn voor aanvang van de partij. Want wat kan de trainer nu zeggen. We gooien alle dicht en proberen de 1 op het bord te houden? We gooien alle ballen voor de pot, …?

Hoe moesten de spelers van Sociedad zich gevoeld hebben. Eerst een lange busreis, vervolgens een uitgebreide opwarming, dan 6 minuutjes spelen en dan weer een lange busreis. Vermoeid zullen ze wellicht niet geweest zijn, maar mentaal moet deze hele trip wel zwaar geweest zijn. En dat niet alleen voor de spelers. De supporters van beide ploegen zullen wel twee keer nagedacht hebben over het al da niet bijwonen van de “wedstrijd”. Zoveel moeite voor amper 6 minuutjes. Nochtans was het Santiago Bernabeu- stadion aardig volgelopen, voor ongetwijfeld de kortste voetbalwedstrijd ooit.

De eigenlijke wedstrijd was nog aardig om volgen ook. Real Madrid creëerde meteen enkele uitstekende kansen. Al na 3 minuten versierde Ronaldo al een penalty. Die werd feilloos omgezet door Zinedine Zidane. Vervolgens ging Luxemburgo nog wat “tijd winnen” door zijn spitsen te wisselen. Zodoende kon Real Madrid alsnog de punten thuishouden.
Los van de feiten, maar hoe kon Real Sociedad in godsnaam die wedstrijd nog verliezen. Men kan toch gerust een muur voor het eigen strafschopgebied optrekken. Vervolgens gaat met zowel de aanval als de verdediging hoog pressen. In 6 minuten kan men gerust alle gaten makkelijk belopen. Maar hoe stom kun je zijn door op zo’n positie en op zo’n moment een strafschop toe te staan?

Het waren dus 6 aangename minuten om volgen. Waarom beginnen niet alle ploegen met zo’n start. Dat zou het voetbal een stuk aangenamer maken en zullen de stadions in een mum van tijd uitverkocht zijn. Maar toch is het aangeraden dit ongewone feit in de toekomst niet meer te herhalen. Het zal de geloofwaardigheid van de sport niet ten goede komen.

Eigenlijk geeft het hele procédé een negatief signaal aan iedereen die iets met voetbal te maken heeft. Nu bestaat immers de mogelijkheid om een voetbalwedstrijd van buitenaf te beïnvloeden. Real Madrid en Real Sociedad hebben de kans voorbij zien gaan om recht te spreken. Indien ze het op een akkoordje hadden gegooid en de partij gewoon op 1-1 hadden laten eindigen, hadden ze meteen een signaal de wereld in gestuurd dat sport zich niet door dwaze of criminele feiten laat afremmen. Voetbal staat immers los van elke politieke,  sociologische, of maffiale conflicten. Spijtig dat deze ploegen dat niet beseffen en eigen belang laten primeren.