Top 4 wint eenvoudig

Jimmy Wouters

sc Heerenveen-PSV 0-3

PSV heeft relatief eenvoudig afstand genomen van Heerenveen. Het had echter ook anders kunnen gelopen zijn indien Huntelaar bij een 1-0 stand een strafschop benut had. Achteraf was de thuisploeg erg onstemd over de fase die de strafschop voorafging.
De commotie ontstond omdat Huntelaar de bal niet op de penaltystip legde en André Ooijer daarover verhaal haalde bij arbiter Henk Temmink. De PSV'er kreeg geel, waarna Temmink tot verbazing van alle Brabanders Huntelaar alsnog sommeerde de bal op de juiste plaats te leggen. Het hele elftal van PSV stormde op de arbiter af, waardoor Huntelaar pas met een enorme vertraging mocht aanleggen.

Heerenveen verloor niettemin verdiend. De Friezen boden dapper tegenstand, speelden de eerste helft aardig mee, maar vlak voor rust wist PSV toch de score te openen. In de 2e helft ging Heerenveen wat drukken, maar echt groot doelgevaar leverde dat niet op. Het waren echter de bezoekers die in de slotfase de overwinning wat glans gaven.

"We hebben leuk en lang meegedaan, maar we hebben, net als in de afgelopen drie duels, te weinig rendement gehaald", oordeelde Verbeek.

Doelpunten: 0-1 Park (39.), 0-2 Farfán (82.), 0-3 Farfán (90.)

Willem II-AZ 1-3

AZ, zonder Stein Huysegems leek een heet middagje tegemoet te gaan. Het moest namelijk al vrij vroeg haar keeper Henk Timmer na een botsing met Iwan Redan vervangen. Zijn vervanger Theo Zwarthoed blunderde al snel, waarna Jattoo Ceesay voor 1-0 kon zorgen. Hij trapte de bal eerst knullig omhoog en grabbelde er toen naast.
Meteen daarop nam AZ het heft in handen. Willem II groef zich verder niet in, waardoor de wedstrijd aangenaam om volgen was.  Vlak voor rust wist AZ toch gelijk te maken na een knap afstandsschot van Van Galen.

Ook in de tweede helft nam Van Galen zijn team op sleeptouw. Met een assist en nog een treffer had hij zijn stempel op de wedstrijd weten te drukken. "Barry speelde prima", vond ook zijn coach Co Adriaanse.

Het Tilburgse publiek reageerde zijn frustratie over de vijfde nederlaag in zes duels af op scheidsrechter Fred Sterk. Die stuurde Frank van Mosselveld na een harde tackle van het veld en kreeg vervolgens Brabantse spreekkoren over zich heen. De arbiter legde vervolgens de wedstrijd tot woede van Robert Maaskant een kwartier stil.
Doelpunten: 1-0 Ceesay (26.), 1-1 Van Galen (45.), 1-2 Lindenbergh (55.), 1-3 Van Galen (69.)

Roda JC-Ajax 1-2

Ajax heeft het in Kerkrade knap lastig gehad met Roda. Het leek een vrij simpele namiddag te worden voor de Amsterdammers. Bij de rust stonden ze namelijk al 2-0 voor. Charisteas opende de score. Hij kon een harde knal van Maduro die door Kujovic onvoldoende gestopt werd simpel binnenduwen. Roda kreeg ook wat kansjes maar bleek erg onmondig voor doel te zijn. Vlak voor rust liep Ajax 2-0 uit via Escudé, die een hoekschop simpel in het Kerkraadse doel kopte.

De tweede helft was helemaal voor Roda. Het had bij rust nog wat enkele spitsen de weide op gejaagd. Roda creëerde kans na kans, maar net als voor rust wou de bal maar niet tegen de netten. 1 keer lukte het toch. Cristiano scoorde met een prachtige omhaal.

In de slotfase kroop Ajax door het oog van de naald toen de Limburgse verdedigers Ger Senden en Mark Luijpers verzuimden de wankelende Ajax-defensie omver te duwen.

Doelpunten
; 0-1 Charisteas (33.), 0-2 Escudé (42.), 1-2 Cristiano (64.)

Feyenoord-RBC Roosendaal 3-0

De kater van de donderdagavond dreunde nog na in de Kuip. Niet de nederlaag in het UEFA Cup-toernooi, maar de misdragingen van de fans hielden de gemoederen bezig. Resultaat: netten achter de doelen en talloze stewards, die het hele duel met de rug naar het veld het publiek in de gaten hielden.

Feyenoord speelde tam en ontsnapte in de openingsfase aan een achterstand toen Elvis Hammond een kans om zeep hielp. Dirk Kuijt zorgde in de 25ste minuut voor de verlossende voorsprong.
Feyenoord bleef barsslecht acteren en had het geluk dat RBC niet bij machte was om een vuist te maken. Het was dan ook logisch dat het tot de slotfase duurde voordat de Rotterdammers de buit definitief veilig stelden.

"We waren fysiek en mentaal vermoeid, speelden niet goed, maar hebben gelukkig wel gewonnen", vatte Ruud Gullit, het optreden van zijn elftal samen.

Doelpunten: 1-0 Kuijt (25.), 2-0 Kalou (81.), 3-0 Ono (83.)