De generaal is niet meer

J. S.
| 0 reacties
De generaal is niet meer
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De generaal is niet meer

Nederland heeft vandaag afscheid genomen van een groot monument. Rinus Michels overleed vanmorgen om vijf uur in het ziekenhuis van Aalst, aan de complicaties van een hartoperatie. De ex-speler en trainer van onder andere Ajax en het Nederlands elftal werd 77 jaar.

Michels behaalde zijn grootste successen als trainer. Hij bezorgde Ajax vier landstitels, drie bekers en een Europa Cup 1. Barcelona bezorgde hij in 1974 zijn eerste landstitel in achttien jaar. Hij won in Spanje ook één beker. In 1988 leidde hij Nederland naar de Europese titel, meteen de enige grote prijs die Nederland ooit haalde op een groot tornooi. In 1974 ging hij met Oranje in de finale onderuit van het WK. Als speler won hij twee keer de landstitel met Ajax.




In Nederland is er aangeslagen gereageerd op het heengaan van Michels. Een 'enorm verlies' wordt het heengaan van de 'markante persoonlijkheid' genoemd. 

Johan Cruijff maakte Michels lang en veel mee en waardeerde zijn leermeester zeer. "Hij was niet alleen trainer, hij was veel meer voor mij. Hij heeft mij altijd begeleid. Van heel strikt - met boetes - in het begin, tot heel volwassen aan het eind. Voor hem en ook voor mij kwam het resultaat op anderhalf, de kwaliteit van het voetbal op één." 

Bondscoach Marco van Basten, die in 1988 het EK won met De Generaal, prees Michels. "Hij wist een groep te motiveren en kon op de juiste momenten, vooral door zijn bijzondere gevoel voor humor, de spanning van de ploeg afhalen. Hij kon daarentegen ook hard zijn in zijn beslissingen en op andere momenten weer zijn warme kant tonen." 

"Het is niet voor niets dat hij de enige coach is die met Oranje een grote prijs in de wacht heeft gesleept. Het was voor mij persoonlijk dan ook zeer speciaal dat uitgerekend híj me enkele jaren geleden mijn diploma Coach Betaald Voetbal overhandigde", aldus Van Basten.

Ronald Koeman prees Michels om zijn duidelijkheid. "Het was een man van weinig woorden, al werd hij later menselijker. Tegenwoordig moet je alles uitleggen. Bij hem was dat niet nodig. Hij stond boven de groep. Ik heb veel van hem geleerd".

Arie van Eijden, algemeen directeur bij Ajax, is geschokt door het nieuws, "ook al wisten we dat het niet goed met hem ging". "Een groot Ajacied en erelid is ons ontvallen en dat doet ons bijzonder veel verdriet. Rinus Michels is tekenend en bepalend geweest voor de club en het internationale voetbal".




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties