Ajax en AZ winnen moeizaam

Jimmy Wouters

NEC - Ajax

NEC verloor in de eigen Goffert op knullige wijze van Ajax. De ploeg uit Nijmegen serveerde lange tijd het beste spel, maar wist daaruit geen voordeel te halen.

Nec domineerde in de eerste helft en mocht doelman Stekelenburg op beide knieën danken dat het met 0-0 de rust in kon gaan. Tot 2 maal toe moest hij Denneboom van de openingsgoal houden. Ajax stelde hier bitter weinig tegenover.

Tien minuten na rust wist Ajax te scoren nadat de Belgische ref Vandevelde de bal op de stip had gelegd na een fout op Trabelsi. Wesley Sneijder ging achter de bal staan, maar zag zijn poging gekeerd door Dennis Gentenaar. Maxwell leek vervolgens in de rebound te scoren, maar zijn schot werd van de lijn gehaald. Hedwiges Maduro mocht dan als 3e de bal in doel jagen. Vervolgens ging NEC drukken. In de 75e minuut kreeg het dan ook een strafschop, maar Rob Wielaert zag zijn poging door Lobont gestopt. Lobont moest overigens Stekelenburg na 68 minuten vervangen nadat die onzacht in aanraking was gekomen met Denneboom. Stekelenburg werd direct naar het ziekenhuis afgevoerd. Wat hem precies mankeert is op dit moment nog niet duidelijk.

Ruud Krol, interim-trainer van Ajax, sprak op de persconferentie duidelijke taal. "Het resultaat is prima, maar we hebben zwak gespeeld."

Doelpunten: 0-1 Maduro (51.)

AZ - De Graafschap

De Superboeren namen zondagmiddag in de Alkmaarderhout de beste start. Na 25 minuten spelen stonden ze al op voorsprong via Magno. De Braziliaan verraste doelman Henk Timmer met een diagonale schuiver van rechts. Vervolgens lieten de bezoekers het initiatief volledig aan AZ over. Maar nog voor rust stelde de thuisploeg echter orde op zaken. Na een fraaie solo van de linkerkant schoot rechtsback Jan Kromkamp de gelijkmaker binnen. Vlak voor rust kon AZ nog op voorsprong klimmen. Denny Landzaat scoorde in de toegevoegde tijd na een warrelfase de 2-1.

In de pauze controleerde AZ de wedstrijd en wist het via invaller Ali Elkhattabi het duel te beslissen. In de slotminuut wist weer Magno nog te milderen, maar het doelpunt viel te laat om de Alkmaarders nog te doen bibberen.

AZ is uit en thuis al 22 duels op rij ongeslagen in de eredivisie en is nog maar twee duels verwijderd van het clubrecord van 24 (23 augustus 1980 - 4 april 1981).

Doelpunten: 0-1 Magno (25.); 1-1 Kromkamp (40.); 2-1 Landzaat (45+1.); 3-1 Elkhattabi (70.); 3-2 Magno (90.)