Finland geeft Tsjechië geen cadeaus

Truyens Himke

De Finnen hebben hun in Tsjechië van hun beste kant laten zien. In de 58ste minuut stonden ze nog 3-1 achter, 20 minuten later stond de stand terug in evenwicht. Enkel op het doelpunt van Lokvenc in de 87ste minuut kwam er geen antwoord.

Wie op voorhand wist dat Tsjechië ging winnen had zich zwaar vergist, in een wedstrijd waar zeven maal gescoord werd deden de “kleine” Finnen niet onder.

Tsjechië startte aan de wedstrijd zonder de geblesseerde Jan Koller, zijn teamgenoot bij Borussia Dordmund, Tomáš Rosický, zorgde ervoor dat hij niet gemist werd. Dit dankzij één goal en twee assists.
Na zeven minuten leek het een ramp te worden voor de ploeg uit het noorden, Rosický lanceerde Milan Baroš en deze twijfelde niet. De eerste helft kabbelde rustig verder zonder echte dreigingen. Toch moet gezegd worden dat de Tsjechen de wedstrijd domineerden. Na 34 minuten spelen verraste Rosický zowel zijn teamgenoten als de Finnen met een mooie vrijschop. Deze belande net over A. Niemi in doel en 2-0.

Voor de aftrap stonden de Finnen een zucht verwijderd van de eerste stek in groep 1. En in de tweede helft werd duidelijk waarom.
Net begonnen aan de laatste 45 minuten bewees Jari Litmanen nogmaals zijn kunnen en versloog hij Petr Cech.
Maar het mocht niet zijn, geen 12 minuten later zette Rosický de Finse verdediging in de wind stak mooi door en Jan Polák werkte beheerst af. Einde van de wedstrijd!?!
Of dat dachten de Tsjechen. Finland liet zijn vechters mentaliteit even kennen, via Riihilathi in de 73ste en Johansson in de 79ste minuut kwamen de stand terug in evenwicht. Gestructureerd, echte vechters mentaliteit, techniek, … de troeven waarmee Finland heeft uitgepakt om dit te verwezenlijken.

De volgende tien minuten werden een hel voor Finland, Tsjechië terug wakker geschud en volop in de aanval. Een save met het hoofd van Shefki Kuqi werd slechts uitstel van het lot. Drie minuten voor het einde besliste Lokvenc met een staalhard schot in de winkelhaak.