Heerenveen wint topper

Jimmy Wouters

Heerenveen heeft de topper in en tegen Feyenoord weten te winnen. Het won in de Kuip met 1-3.

De Friezen namen meteen het initiatief en had veldoverwicht. Daardoor kwamen de Rotterdammers niet in het stuk voor. Niet verwonderlijk stond het na een kwartier dan ook 0-1.  Het was de Fin Mika Vayrynen die vanaf zo'n twintig meter de openingstreffer binnenschoot.  De Rotterdammers kwamen die klap maar moeizaam te boven. Ze speelden erg slordig en het was dan ook lang wachten op de eerste kans. Die kwam er na 37 minuten en was meteen raak. Dirk Kuijt onderschepte een dieptepass van Saidi en schoof de bal langs Vandenbussche in de linker benedenhoek binnen. Lang konden de thuisjongens niet genieten van de gelijkmaker, want amper 3 minuten later was het aan de overkant weer raak. Mika Väyrynen sneed na een simpele combinatie met Klaas-Jan Huntelaar door het hart van de Feyenoord-defensie en legde de 1-2 tussenstand binnen.

Na de pauze kwam Feyenoord onder aanvoering van Kuijt en Bart Goor gretiger het veld op. Kuijt schoot twee keer van afstand en ook Salomon Kalou was dicht bij een treffer. Terwijl Feyenoord aanviel, kreeg ook Heerenveen kansen op counter. Zo kwam Georgios Samaras tot tweemaal toe alleen voor Feyenoord-doelman Zbigniew Malkowksi, maar hij wist de wedstrijd niet te beslissen. Heerenveen werd de betere ploeg en wist dat 10 minuten voor tijd in een derde doelpunt om te zetten. Het was Hansson die een corner van Yildirim  onberispelijk binnenkopte. Niet veel later verloor Feyenoord nog de ingevallen Lazovic nadat hij rood kreeg wegens slaan naar Yildirim. Heerenveen speelde de wedstrijd vervolgens simpel uit en won verdiend met 1-3.

Heerenveen doet zo een uitstekende zaak in de strijd om de vijfde plaats. Omdat concurrent FC Twente vrijdag twee punten verloor aan PSV, staan de Friezen nu drie punten los.

Doelpunten: Väyrynen (16.); Kuyt (37.); Väyrynen (41.); Hansson (78.)