Analyse Helsingborg verliest zwaar en is leider-af

Nils Vanbellingen
Helsingborg verliest zwaar en is leider-af

Op de vierde speeldag van de Zweedse Allsvenskan verloor leider Helsingborgs IF met zware 3-0-cijfers van BK Häcken. Helsingborg moet daarmee de eerste plaats laten aan Kalmar FF, dat zondag al knap op het veld van vice-kampioen Halmstad ging winnen. Göteborg raakte zonder zijn geblesseerde kapitein HÃ¥kan Mild niet verder dan een 1-1-gelijkspel bij Landskrona.

Nog voor het halfuur had BK Häcken de wedstrijd tegen Helsingborg helemaal beslist: al na acht minuten rondde David Marek een snelle aanval af. Dioh Williams verdubbelde in de 19e minuut met een hard schot de score, en amper drie minuten later profiteerde Jonas Henriksson van een uitschuiver van verdediger Andreas Granqvist. Alles meteen gespeeld, en Häcken kon daarna rustig de voosprong verdedigen.

IFK Göteborg moest bij Landskrona vrede nemen met een gelijkspel. Göteborg klom nochtans op voorsprong toen een corner van Janes Sandqvist rechtstreeks in doel verdween. Vijf minuten later hingen de bordjes echter opnieuw in evenwicht dankzij een mooie actie van Kevin Amuneke. Daarna hadden de bezoekers het meeste balbezit, maar konden daar weinig mee doen. Een billijke puntendeling was dan ook het logische gevolg.

In de derde wedstrijd op zondag kon DjurgÃ¥rden opnieuw met de overwinning aanknopen. De bekerwinnaar klopte Elfsborg met 1-2. Het ging nochtans weer niet van een leien dakje: de thuisploeg leidde bij de rust verdiend toen Samuel Holmén knap Marcus Johannesson uitkapte en via de lat binnenschoot. In de tweede helft draaide DjurgÃ¥rden de situatie echter via lekkere schoten van Johan Arneng en Søren Larsen. Hierdoor krijgt DjurgÃ¥rden aansluiting met de top, terwijl Elfsborg op een degradatieplaats terechtkomt.

Zondag al belandde Assyriska opnieuw met beide voeten op de grond. Na knappe prestaties tegen Göteborg en Halmstads verloor de vluchtelingenploeg nu op het veld van mede-nieuwkomer Gefle IF met 1-0. Kalmar ging met 0-1 winnen bij Halmstad en is daarmee de nieuwe leider in de Allsvenskan. Het is nu al zeven wedstrijden geleden dat Kalmar nog een goal binnenkreeg. Örgryte haalde uit tegen Sundsvall met 4-1 en staat verrassend op de derde plaats. Kampioen Malmö wacht dinsdag nog de moeilijke verplaatsing naar Hammarby.