Manchester United claimt transfer Nigeriaans talent

viki meeuwis
| 0 reacties
Manchester United claimt transfer Nigeriaans talent
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Manchester United heeft de FA gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de vermeende transfer van John Obi Mikel. Het lijkt er sterk op dat de 18-jarige Nigeriaan het slachtoffer geworden is van een conflict tussen Manchester United en Chelsea.

Mikel speelde tot nu toe voor de Noorse club Lyn Oslo. Eind april kondigde Lyn aan dat Mikel een contract had ondertekend met Manchester United (lees hier).  De problemen begonnen toen Mikel eerder deze week niet kwam opdagen op de training bij Lyn Oslo.

Na algehele verwarring bleek Mikel met zijn agent in een hotel in Londen te verblijven. Volgens Mikel werd hij onder druk gezet om voor United te tekenen, alhoewel hij zelf liever voor Chelsea had getekend. De jonge speler zou geen gelegenheid hebben gekregen om met zijn eigen agent te overleggen, dit onder druk van Lyn-voorzitter Morgan Andersen en een vertegenwoordiger van Manchester United.
 
De hele situatie blijkt nogal ingewikkeld door de verschillende partijen die de Nigeriaan naar eigen zeggen vertegenwoordigen. Aan de ene kant is er de firma Profile Sport van voetbalmakelaar Rune Hauge, die ervoor zorgde dat John Obi Mikel met een amateurlicentie naar Noorwegen kwam. Volgens de advocaat van Profile, Gisvold, bestaat er een contract tussen zijn firma en FC Lyn Oslo, ondertekend door Morgan Andersen, waarin uitdrukkelijk staat dat Lyn niet gemachtigd is om de speler aan een andere club te verkopen. Dit zou betekenen dat de overeenkomst tussen Lyn en Manchester United eigenlijk contractbreuk is. Profile Sport meent daarom dat de transfer sowieso ongeldig is.
 
Aan de andere kant is er Lyn Oslo. De club beweert dat Profile Sport geen enkel recht kan doen gelden op Mikel. Zij beroepen zich op de internationale voetbalwetgeving. Volgens Lyn heeft Profile Sport, voor zover dit de club bekend is, geen enkele overeenkomst met Mikel. Indien die overeenkomst al bestond, zou deze enkel gelden voor de amateurlicentie waarmee Mikel speelde bij de schoolploeg NTG/Lyn. Toen hij 18 werd op 22 april en een proflicentie kreeg, werden de bestaande overeenkomsten automatisch vernietigd.
 
De algemeen directeur van Manchester United, David Gill, heeft alvast zijn verbazing uitgesproken over de gang van zaken. Vooral het feit dat Mikel zou opteren om ergens anders te tekenen verraste hem. Gill toonde op MUTV het vermeende contract dat door Mikel ondertekend was, als ultiem bewijs dat Manchester zich van zijn diensten verzekerd heeft. Volgens Gill is het contract geldig. “Wij hebben een deal gesloten met FC Lyn Oslo, geheel volgens de Fifa-reglementen. En we hebben een optie genomen op John Obi, hij is achttien en professional en heeft die optie mee ondertekend. Om in de Premier League te kunnen spelen heeft hij een werkvergunning nodig, waar wij voor zorgen”, aldus Gill. Manchester heeft nu aan de Premier League gevraagd om de hele zaak te onderzoeken.
 
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties