CSKA Moskou pakt verrassend Uefa-beker

Kristof Blomme

CSKA Moskou heeft Sporting Lissabon verrassend geklopt met 1-3. Hierdoor is Moskou de eerste Russische ploeg die de Uefa-beker wint.

Sporting Lissabon mocht de finale van de Uefa-cup in eigen huis spelen. De Portugezen moesten dan ook het spel maken tegen de goed georganiseerde Russen. Ze speelden technisch verzorgd voetbal in de eerste helft met heel veel balbezit. Meteen kon de 'thuisploeg' ook enkele keren op doel schieten via Tello en Rochemback. Na een kwartier kwam CSKA voor het eerst opzetten. Een vrije trap werd door Berezoutski net over gekopt. Na een halfuur spelen werd Rogerio centraal voor doel vrij gespeeld. Hij schoot vanop zo'n 20 meter de bal heerlijk voorbij Akinfeev. Vlak voor rust kregen de Russen nog een reuzekans. Vagner Love, de man met de prachtige naam, mistrapte zich volledig op een lage voorzet van Olic. Door deze onbegrijpelijke misser kon Sporting toch nog verdiend met een voorsprong de rust ingaan.

Ook na de pauze bleef Sporting domineren. Liedson kon zich eerst net niet genoeg doorzetten. Nadien ging een vrije trap van Rochemback net over. Op het uur kwam plots de gelijkmaker uit de lucht vallen. Een vrije trap van Carvalho werd door Berezoutski goed naar beneden gekopt. De grabbelende Ricardo was verslagen. Niet veel later leed Enakarhire, ex-Standard, balverlies. Carvalho stuurde Zhirkov in het straatje en die zette prompt de 1-2 op het bord. De ramp werd nog groter voor Sporting. Eerst kreeg Rogerio de bal van heel dichtbij ongelukkig nog op de paal. In de tegenstoot die daarop volgde bediende Carvalho Vagner Love. Ricardo was te laat en de donkere aanvaller kon gemakkelijk de derde treffer aantekenen. Na dit doelpunt kon Sporting geen vuist meer maken. De 45000 supporters van de Portugezen gingen met een serieuze kater naar huis.

Sporting Lissabon: Ricardo, Enakarhire, Beto, Miguelo Garcia, Pedro Barbosa, Tello, Rochemback, Moutinho (Viana 87), Sa Pinto (Niculae 72), Rogerio (Douala 79), Liedson.

CSKA Moskou: Akinfeev, Ignashevich, V. Berezoutski, Rahimic, Aldonin (Gusev 86), A. Berezoutski, Odiah, Carvalho (Semberas 82), Zhirkov, Olic (Krasic 67), Vagner Love.

Doelpunten: 1-0 Rogerio 28, 1-1 A. Berezoutski 57, 1-2 Zhirkov 65, 1-3 Vagner Love 75.

Toeschouwers: 48.000.

Scheidsrechter: Graham Poll (Eng)