Zwarte wolken boven Gistel

Luc Goderis
| 0 reacties
Zwarte wolken boven Gistel
Foto: © SC

De bestuursmeerderheid van de stad Gistel heeft beslist niet tussen te komen in de zware schuldenlast van voetbalclub KEG Gistel.  

Ook het voetbalstadion, eigendom van de VZW KEG-Promo zal niet worden aangekocht.  Daardoor valt zo goed als zeker het doek over KEG Gistel.  De vierde klasser verliest door het faillissement wel zijn licentie. Volgens burgemeester Roland Defreyne zal het jeugdvoetbal wel blijven bestaan.

Het Gistels voetbal steunt op twee aparte VZW's.  Enerzijds is de vzw KEG-Promo eigenaar van het in 1992 gebouwd stadion.  Anderzijds is er de sportieve tak, de VZW KEG.  Zij huren het stadion en stippelen het sportief beleid van de jeugdploegen en de eerste ploeg uit.  De schuldenlast van de VZW KEG-Promo bedraagt vandaag ongeveer 650.000 euro. 

Volgens Het Nieuwsblad kampt ook de VZW KEG met een schuldenlast.  Hun enige inkomsten van zijn de maandelijkse huurgelden van 1.550 euro. ,,De schulden van vzw KEG aan overheden (zoals de voetbalbond), leveranciers, sportmateriaal, drukwerk, busvervoer alsook aan trainers, medewerkers en spelers bedragen 185.000 euro'', zegt de Gistelse burgemeester Roland Defreyne.

"De sportieve resultaten van de ploeg groeiden buiten alle verwachtingen'', aldus nog Defreyne. "Ze raakte in vierde nationale.  Maar de schuldenlast, het zakelijk resultaat, staat in schril contrast met het sportieve resultaat.  Uit de financiële resultaten kan worden afgeleid dat de verliezen zich al vijf tot zes jaar opstapelden, dat door een irrealistisch sportief beleid rond de eerste ploeg.  De inkomsten op de begroting werden steeds overroepen, de uitgaven altijd onderschat."

KEG legde bij het stadsbestuur een voorstel op tafel om het complex aan de Sportstraat over te nemen voor 650.000 euro.  Door deze ingreep kon het dreigende faillissement eventueel worden verhinderd.  

Het Gistels stadsbestuur heeft echter beslist om niet in te gaan op het voorstel tot aankoop van het stadion van de vzw KEG-Promo, maar ze wil wel alles doen om de continuïteit van het jeugdvoetbal te waarborgen.  

Tot slot, geeft de burgemeester toe dat er een groep klaar staat om het roer om te gooien.  "We hopen dat de vzw KEG de mogelijkheid ziet om zonder het geld van de Gistelse belastingsbetaler verder te werken.  Indien niet, dan hebben wij gesprekken met een groep die zich het lot van de jeugd wil aantrekken.  In elk geval blijft er voetbal in Gistel, of toch zeker jeugdvoetbal'', besluit Defreyne.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga A

Nieuwste reacties