Noorwegen naar finale na verlengingen

Guillaume Belaey
| 0 reacties
Noorwegen naar finale na verlengingen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor deze halve finale tegen Noorwegen wou de Zweedse coach Marika Domanski-Lyfors vooraf niet weten dat haar ploeg als favoriet naar voren werd geschoven. ,,We hebben weinig wedstrijden tegen Noorwegen gewonnen. De statistieken spelen dus in het voordeel van de Noorse ploeg. Zij zijn de kanshebbers, niet Zweden.’’.
 
Bij Noorwegen kreeg het 16-jarige talent Isabel Herlovsen, na haar prestatie tegen Frankrijk, een basisplaats toegewezen. Coach Bjarne Bernsten opteerde in ieder geval voor een voorzichtige, meer defensieve aanpak door Unni Lehn in te brengen als schakel tussen defensie en zijn aanvalsters.
 
Van bij het startsignaal toog Zweden direct in het offensief want al na 5 minuten moest doelvrouw Bente Norby een loeier wegpunchen in de voeten van Svensson die kruiste naar Hanna Ljungberg. Diens strakke streep verijdelde Nordy alweer met een prachtsave. Blijkbaar wou Zweden snel korte metten maken met  Noorwegen want even later moest de Noorse doelvrouw weer de handen uit de mouwen steken na een poging van Anna Sjöström. En even na het aanvangskwartier kreeg  Ljunberg opnieuw geen vat op die duivelse Nordby.
 
Kon Zweden dit overwicht niet omzetten in klare cijfertaal dan koos Noorwegen voor de lange bal. Dat etaleerde de 16-jarige Isabel Herlovsen hoewel ze zich verstrikte in haar controle. Op het halfuur benadrukte Noorwegen dit countervoetbal via Unni Lehn die via Herlovsen spits Lise Klaveness bereikte. Het Noorse speerpunt knalde echter torenhoog over. Ook Ane Stangeland zorgde voor een splijtende actie met  Gulbrandsen die evenmin de goede richting vond.
 
De Noorse vrouwen bleven met dit voetbal de Zweedse ploeg onder druk houden alhoewel Herlovsen ook dan niet kon verzilveren. De Zweedse reactie via Ljunberg werd door een attente verdedigster Christensen afgeblokt. Toch werd dit Noorse aanvalsgeweld beloond toen Ingrid Stensland met een hoge voorzet in de 39’ de Zweedse defensie aan de grasmat spijkerde en  Gulbrandsen knap voorbij de uitkomende doelvrouw Hedvig Lindahl schoof: 0-1. De tomeloze vreugde van Gulbrandsen, trok haar shirt naar omhoog, was goed voor een gele kaart.
 
Dit openingsdoelpunt was als de klassieke rode lap want amper één minuut later deed Ljundberg die Noorse euforie vervagen door doelvrouw Nordby  kansloos te vloeren: 1-1. En op slag van rust appelleerde Noorwegen vergeefs voor strafschop na truiketrek van doelvrouw Lindahl.
 
De tweede helft bleef evenzeer boeiend en zou, naar later bleek, uitgroeien tot een hallucinant kijkspel. Aanvankelijk ging Zweden op zoek naar de verdubbeling via Ljundberg maar telkens bleek Christensen een onwrikbare verdedigster. Na dit vierde kwartier zochten blijkbaar beide teams naar hun tweede adem. Beide ploegen opteerden om verse krachten in te brengen. Op het uur zorgden Stensland en Dagny Mellgren erin Zweden alert te doen wezen en de kijkers weer in spanning te brengen. Het bleek overigens de voorbode voor een tweede Noorse treffer. Gulbrandsen verstuurde in de 63’een voorzet richting  Herlovsen die met het hoofd naar de verste paal Lindahl het nakijken gaf: 1-2. De gelegenheid om Ilsa Herlovsen een verdiende applausvervanging te geven.
 
Vier minuten later liep Ljunberg dicht tegen de gelijkmaker want ondanks drie belaagsters waagde ze haar kans hoewel doelvrouw Bente Nordby waakte. Bij het ingaan van het slotkwartier mikte Noorwegen weer op de counter via een aangeven van Stine Frantzen naar Gulbrandsen die hoog over schoot. In de 76’ hield Lindahl haar ploeg overeind tweemaal in dezelfde fase overeind na pogingen van dichtbij via Christensen en Klaveness. In de laatste minuten stelde Zweden bijna gelijk maar de Noorse doelvrouw redde knap. Desondanks zorgde Ljundberg in de 89’, tot verbijstering van Noorwegen, voor een thriller-scenario. Ze tikte koelbloedig de gelijkmaker, op aangeven van  Lotta Schelin, voorbij de verbouwereerde Bente Nordby: 2-2.
 
In de eerste verlenging bleven beide teams mekaars evenknie en bleek de uitslag nauwelijks te voorspellen. Iedereen dacht dat  strafschoppen het eindresultaat zouden bepalen wie naar de finale mocht.
 
In de 18ste minuut gebeurde het onmogelijke voor Noorwegen. Ane Stangeland stuurde een voorzet naar Mellgren die schitterend voortrok tot bij Gulbrandsen. Met een snoeiharde volley versloeg ze Lindahl en tilde ze grandioos Noorwegen met deze ultieme treffer naar de finale: 2-3.
 
Finale op zondag 19 juni om 16.15 - Ewood Park - Blackburn
 
Duitsland - Noorwegen
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties