Elfsborg bevestigt, Hammarby sukkelt

Nils Vanbellingen

Op de twaalfde speeldag in de Zweedse Allsvenskan heeft IF Elfsborg zijn goede vorm bevestigd bij rode lantaarn Assyriska. Elfsborg klopte de nieuwkomer met 1-2. In de tweede wedstrijd ging Hammarby verrassend op eigen veld onderuit tegen Gefle.

IF Elfsborg zat tegen Assyriska al erg vroeg minuten op rozen. Na amper drie minuten liep Joakim Sjöhage, die vorige week tegen Malmö ook al overtuigde, de thuisverdediging aan flarden en rondde beheerst af. Vijf minuten later profiteerde Hasse Berggren van een slecht ontzette aanval en was de 0-2 al een feit. Assyriska kwam nooit in de wedstrijd tot op het uur: Stefan Batan maakte knap de actie op links, en zijn voorzet werd binnengekopt door David Nordbeck. De thuisploeg ging daarna nog op zoek naar de gelijkmaker, maar drukte zonder veel organisatie, waardoor Elfsborg goed stand hield. Elfsborg klimt na nu al zeven ongeslagen wedstrijden voorlopig naar de vijfde plaats. Assyriska blijft allerlaatste en lijkt hoe langer hoe dichter bij de directe degradatie te komen.

Hammarby is er opnieuw niet in geslaagd om twee wedstrijden op rij te winnen. Uitgerekend tegen Gefle, dat buitenshuis nog geen enkel punt had gehaald, ging Hammarby op eigen veld onderuit. Het was nochtans de thuisploeg die het dichtst bij de openingstreffer was. Zo leek Pablo Pinones-Arce een flater van d ebezoekende verdediging af te straffen, maar doelman Hugosson bracht knap redding. Een kwartier voor tijd was het echter Gefle dat op voorsprong klom: de bal bl;eef na een corner hangen in het strafschopgebied, en Benny Matsson trapte binnen. De druk van Hammarby leverde niets meer op, waardoor Gefle zijn eerste punten op verplaatsing haalde. Daarmee verlaat de nieuwkomer voorlopig ook de directe degradatieplaatsen. Hammarby blijft in de middenmoot hangen.