Häcken laat zich verrassen

Nils Vanbellingen

Op de dertiende speeldag in de Zweedse Allsvenskan won rode lantaarn Assyriska gisteren verrassend het duel der nieuwkomers bij BK Häcken. De bezoekers boekten daardoor drie levensbelangrijke punten in de strijd om het behoud. In de tweede wedstrijd van gisteren ging Hammarby IF met 0-3 winnen bij Landskrona BoIS.

Voor het duel tegen collega-nieuwkomer Assyriska moest BK Häcken twee van zijn sterkhouders in de verdediging missen: Zweeds international Teddy Lucic sukkelde met een blessure, terwijl kapitein Jimmy Dixon geschorst was. Hun afwezigheid had al na twintig minuten fatale gevolgen: op een dieptepass van de bezoekers ontstond een misverstand tussen Johan Lind en doelman Christoffer Källqvist, en Kabba Samura profiteerde optimaal. Häcken toonde op geen enkel moment het spelpeil waarmee het totnogtoe verraste in de competitie. De beste kans voor de thuisploeg kwam vlak na de rust, maar de lob van Dulee Johnson ging nipt over. Kort na het uur verdubbelde Stefan Batan de voorsprong voor de bezoekers: zijn inzet, die veel weg had van een mislukte voorzet, verraste Källqvist en verdween in doel. Daarna hield Assyriska zonder veel problemen stand, hoewel het de wedstrijd met tien eindigde nadat Pierre Bengtsson tien minuten voor tijd de doorgebroken Tom Ekliden neerhaalde en met rood naar de kant moest. De verrassende maar verdiende uitzege zorgt meteen voor nieuwe hoop bij Assyriska, dat door velen al vroegtijdig afgeschreven werd. Voor Häcken betekent de nederlaag een pijnlijke afsluiter van een sterke heenronde.

Hammarby IF herpakte zich na de pijnlijke thuisnederlaag van vorige week tegen Gefle IF: het klopte Landskrona overtuigend met 0-3. Pablo Pinones-Arce bracht Bajen na 27 minuten vanop de stip op voorsprong, nadat doelman Sandqvist Petter Andersson foutief had afgestopt. Hammarby domineerde, maar kwam bij het begin van de tweede helft goed weg toen Johnny Lundberg tot twee keer toe van dichtbij op doelman Ante Covic besloot. Kort daarna stelde David Johansson de overwinning veilig voor de bezoekers. Drie minuten voor tijd legde Björn Runström de 0-3-eindcijfers vast, toen hij een lange bal van Suleyman Sleyman knap in één tijd over Sandqvist werkte. Een deugddoende overwinning voor Hammarby, dat doorheen de heenronde erg onregelmatig presteerde.

Vanavond worden nog drie wedstrijden gespeeld. Het is vooral uitkijken naar IF Elfsborg - Kalmar FF: bij de thuisploeg maakt Zweeds international en ex-Southampton-speler Anders Svensson zijn comeback in de Allsvenskan. Naast de middenvelder maken ook nog twee andere Svenssons hun rentree in de Zweedse competitie: aanvaller Mathias Svensson trekt - net als Anders Svensson - na een verblijf in Engeland (Norwich) opnieuw het shirt van zijn moederclub Elfsborg aan, terwijl veteraan HÃ¥kan Svensson - ook al door de thuisploeg - vanuit Cyprus teruggehaald werd om de geblesseerde Johan Wiland tussen de palen te vervangen. De veelbesproken comeback van de drie Svenssons zorgt alvast voor een uitverkocht stadium tegen Kalmar. Afwachten of de resultaten navenant zullen zijn.