Bundesliga vanavond op gang gefloten

Niels Heselmans
| 0 reacties
Bundesliga vanavond op gang gefloten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het gras wordt gemaaid, de voetbalschoenen nog eens stevig ingevet, de lijnen worden witgekalkt en het stadion wordt onderworpen aan een helse schoonmaakbeurt: ook Duitsland maakt zich op voor de competitiestart. Met uiteenlopende ambities zullen de 18 Bundesliga-clubs ook dit jaar strijden voor de Duitse landstitel. Al willen de Duitsers vooral scoren op het WK dat op het einde van dit voetbalseizoen plaatsvindt bij onze oosterburen.
 
Vanavond is het zover: dan opent kampioen Bayern het 42ste Bundesliga-seizoen. De Beierse club vat de competitie aan met maar één doel voor ogen: de ‘Meisterschale’ veroveren. Natuurlijk is Bayern niet de enige gegadigde, maar de ploeg van trainer Felix Magath is wel dé favoriet. Met een behouden kern (enkel Ismaël werd als toptransfer van Bremen naar de Beierse hoofdstad gehaald) en sterspelers Ballack en Makaay wil het de prestaties van het afgelopen seizoen bevestigen en zelfs overtreffen. Vanavond start opdracht 1 tegen het Mönchengladbach van coach Hörst Koppel (zonder Belgen aan de aftrap). De taak is simpel voor Bayern: alleen de 3 punten tellen. Ex-speler Giovane Elber wil daar koste wat kost een stokje voorsteken en beloofde al een geheim wapen in te zetten: als de Braziliaan scoort beloofde hij naakt het veld rond te hobbelen.
 
Topfavoriet Bayern kan concurrentie verwachten van vice-kampioen Schalke 04. De club uit het grijze Ruhr-gebied verlangt naar een eerste titel in 47 jaar. De temperamentvolle voorzitter Rudi Assauer heeft veel zoniet alles over voor een kampioensviering: de steenrijke clubleider overtuigde Kevin Kuranyi om Gelsenkirchen op te zoeken om de ‘Köningsblauen’ aan een 8ste  landstitel te helpen. De transferpolitiek van Assauer is trouwens niet helemaal onbesproken: de blauw-witten verloren goalgetter Ailton die na zijn mindere prestaties naar Turkije verkaste. Schalke, dat na de terugkeer van Vermant naar Brugge haar Belgenkolonie is kwijtgespeeld, wenst bovendien niet alleen in eigen land maar ook op het Europese kampioenenbal te schitteren. In het prachtige decor van de Arena auf Schalke is magie nooit ver te zoeken.
 
VFB Stuttgart, dat vorig seizoen een mooi hoofdstuk op de 5de plaats afsloot, moest topschutter Kuranyi uitwuiven en dat kan een goed seizoen hypothekeren. De ploeg van kersverse trainer Trapattoni haalde Jon Dahl Tomasson dan wel naar het Gottlieb-Daimler-stadion, de Deen haalde bij AC Milan bijlange niet het niveau dat Kuranyi in Duitsland ten tonele bracht. Voor Stuttgart wordt het vooral een seizoen van overleven. Een Europees ticket is haalbaar voor de Zuid-Duitsers.
 
Werder Bremen, 2 jaar geleden nog de beste club van Duitsland, eindigde het seizoen 2004-2005 op de 3de stek. Ook in de Champions League overleefde de club uit de Noord-Duitse havenstad de groepsfase (o.a. met Anderlecht). Werder zag Ismaël naar Beieren verhuizen, maar kocht onze landgenoot Jelle Van Damme over van Southampton en Torsten Frings keerde als toptransfer terug naar het Weserstadion. Een versterkte kern vat het seizoen met een gezonde ambitie aan: top 3 is mogelijk voor Bremen.
 
Hertha Berlijn kwam één puntje te kort om Champions League te spelen en zag een fabuleus seizoen op de laatste speeldag in rook opgaan. Voor het eerst sinds 4 jaar hadden de Berlijnse voetballers de kans om mee te delen in de goudpot van Europa, maar de UEFA Cup werd de pijnlijke vervanger. Het ziet er echter niet naar uit dat de ploeg uit de Duitse hoofdstad die prestatie dit jaar zal kunnen overdoen. In de voorbereiding draaide het serieus vierkant bij de ploeg van Falko Götz, o.a. tegen Feyenoord werd Berlijn weggespeeld (3-0). Bovendien heeft Hertha door de ernstige blessure van eerste doelman Fiedler voor de eerste speeldagen een zogenaamd Anderlecht-syndroom, een doelmannenprobleem. Berlijn investeerde vooral in jonge getalenteerde voetballers, die nog geen ervaring hebben op het hoogste niveau. Benieuwd of Yildiray Bastürk, met voorsprong de uitblinker bij Hertha Berlijn de ploeg naar een nieuw succes kan leiden.
 
Borussia Dortmund hinkt al een tijdje achterop in Duitsland. Ondanks sterspelers als Koller, Wörns, Metzelder en andere Rosický’s blijft de Westfaalse club maar aanmodderen. De ommekeer bij Dortmund zette zich 2 jaar geleden in, toen het zich niet kon plaatsen voor de Champions League (tegen Club Brugge). Sindsdien gaat het alsmaar bergaf met de club. Na een 6de volgde een 7de plaats en veel verbetering zit er nog niet in. Dortmund staat niet waar het thuishoort: aan de top van Duitsland. Ook Europees wil het nog steeds niet lukken, geen enkele ronde werd overleefd in de Intertoto-cup einde juni: tegen het bescheiden Tsjechische Olomouc gooide Dortmund een eventuele kwalificatie voor de Uefa-cup aan diggelen. Veel hoop rest er dus niet meer voor Dortmund: een nieuw succes zou een hele opsteker zijn voor de club, die het ook financieel moeilijker en moeilijker krijgt.
 
Tot slot rest er nog één kandidaat voor Europa: het Hamburg van aanvoerder Van Buyten kan de revelatie van de Bundesliga worden. De Hamburgers kunnen zich zelfs noch kwalificeren voor Europa, als de finale van de Intertoto-beker tegen Valencia gewonnen wordt. Met van der Vaart rijfde HSV een absolute klasbak binnen, en toont zich gewapend voor de competitiestart. De wispelturigheid van vorig seizoen zal evenwel plaats moeten maken voor een constante lijn in de prestaties. Als aan die taak voldaan wordt, heeft Hamburg een grote kans de top 3 te bestormen.
 
Een Duits seizoen staat altijd bol van de spanning en geeft meer dan welke competitie ook garantie op strijd, al staat de Bundesliga dit jaar vooral in de schaduw van dat andere grote evenement, dat op 9 juni van start gaat, het WK 2006. De Duitsers willen de wereld tonen dat ze meer kunnen dan bier drinken en worst met zuurkool eten. De hypermoderne stadia en piekfijne organisatie liegen alleszins niet om de ambitie van de Duitsers: het spectaculairste wereldkampioenschap sinds jaren bieden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties