Birmingham: tweede ploeg van 't stad?

Yves Dekoning
| 0 reacties
Birmingham: tweede ploeg van 't stad?
Foto: © SC

Birmingham City werd in 1875 opgericht als Small Heat Aliance. De Blues hebben altijd strijd geleverd tegen Aston Villa om de beste ploeg van Birmingham te worden. Voorlopig moeten City het afleggen tegen de buren. De club van voorzitter David Gold behoort sinds mei 2002 terug tot de elite. Nadat Trevor Francis zich drie keer liet ringeloren in de play-offs slaagde Steve Bruce er in om Birmingham City naar de Premier League te loodsen. Op St Andrews kunnen 30.016 fans van het voetbal genieten.


Ambities

Birmingham City wil natuurlijk steeds zo hoog mogelijk eindigen in de tabellen. Daarbij is Europees voetbal het streefdoel. De degradatie vermijden lukt nu al enkele jaren vrij vlot. Steve Bruce beschikt dan ook over een degelijk team dat thuishoort in de Premier League. Het zou leuk zijn voor de Blues als ze voor de buren van Aston Villa kunnen eindigen. Birmingham heeft weer enkele schitterende aankopen gedaan en zou wel eens hoge ogen kunnen gooien dit seizoen.


Topspelers

Bij Birmingham springt natuurlijk één naam in het oog: Nico Vaesen (foto). De Belgische doelman was een belangrijke factor in de promotie van de Blues in 2002. Hij wordt dan ook op handen gedragen door de fans. Als hij fit is zou de 35-jarige routinier in de basis moeten staan. 

De echte sterren zijn aanvallers Emile Heskey (ex-Liverpool) en Mikaell Forsell (ex-Chelsea). Ook middenvelder Jermaine Pennant (ex-Arsenal) staat hoog aangeschreven bij de kenners. Verdediger Matthew Upson is ook opgeleid door Arsenal en geniet de belangstelling van verschillende topclubs.

Bij Birmingham loopt ook een wereldberoemde Turk rond. Muzzy Izzet is in Londen geboren en volgens de legendes geen woord Turks kennen, maar de creatieve middenvelder is wel Turks international. Belangrijkste is dat hij een begenadigd voetballer is.


Transfers

Mikael Forsell speelt al sinds augustus 2003 bij Birmingham City, maar bleef steeds eigendom van Chelsea. Deze zomer is hij dan toch verkocht van de Londense Blues aan de Blues uit Birmingham. Een belangrijke speler voor City. De Finse international gaat in de aanval concurrentie krijgen van Walter Pandiani die vorig seizoen ook al geleend was, van Deportivo La Coruna. 

Het middenveld wordt sterker door de komst van Nicky Butt (foto). De verdedigende middenvelder speelde lang voor Manchester United. Na één seizoen Newcastle mag hij het (op leenbasis) bij Birmingham gaan proberen. De vierde en (voorlopig) laatste aankoop luistert naar de naam Medhi Nafti. De Tunesische middenvelder werd eerst uitgeleend door Santander en komt nu definitief naar Birmingham.


Spelerskern

Doelmannen:
Neil Barnes
Maik Taylor
Colin Doyle
Nico Vaesen 


Verdedigers:
Martin Taylor
Jamie Clapham
Kenny Cunningham
Matthew Upson
Alex Bruce
Olivier Tebily
Mario Melchiot

Middenvelders:
Muzzy Izzet
David Dunn
Mehdi Nafti
Nicky Butt
Julian Gray
Damien Johnson
Stephen Clemence
Carl Motteram
Chris Cottrill
Jermaine Pennant
Stan Lazaridis
Darren Anderton 

Aanvallers:
Mikael Forssell
Emile Heskey
Clinton Morrison
Andrew Barrowman
Njazi Kuqi





Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties