Bolton - Voor het eerst Europa in

Tom Ceusters
| 0 reacties
Bolton - Voor het eerst Europa in
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!


Op enkele jaren tijd groeide Bolton Wanderers van een degradatieploegje uit tot een sterke subtopper. Vorig jaar eindigden de Trotters op een uitstekende zesde plaats, goed voor de eerste Europese campagne uit de 131-jarige geschiedenis van de club.



Seizoen 2004-2005

Na een zestiende en een zeventiende plaats in de seizoenen '01-'02 en '02-'03, leek de achtste plaats op het einde van Premier League-jaargang '03-'04 de top voor Bolton Wanderers. Afgelopen seizoen deed de club van manager Sam Allardyce echter nog beter, met een zesde plaats en het daaraanverbonden ticket richting Uefacup. Bolton haalde tegen alle teams minstens 1 punt, ook tegen de toppers: thuis werd er gewonnen van Arsenal en Liverpool en gelijkgespeeld tegen Manchester United, op Highbury en Stamford Bridge werd telkens een punt weggekaapt.

Ook in de FA Cup werd een uitstekend parcours afgelegd. Pas in de kwartfinales ging Bolton eruit tegen Arsenal.


Transfers

Het was een komen en gaan bij de Trotters tijdens de transferperiode. De belangrijkste uitgaande transfers: Kevin Poole en Fernando Hierro stopten, Vincent Candela verhuisde naar Udinese, Julio Cesar mocht opstappen.

Bij de nieuwkomers vinden we El Hadji Diouf (foto, nu definitief overgenomen van Liverpool), de Mexicaan Jared Borgetti (ex-Pachuca) en ervaren Leicester-doelman Ian Walker. De Senegalese verdediger Abdoulaye Faye wordt voor een jaartje van Lens geleend.



Seizoen 2005-2006


Sam Allardyce ging met de borstel door de selectie: zwakke elementen werden buitengewerkt, gerichte transfers moesten het geheel versterken.

In doel is Jussi Jaaskelainen de eerste keuze. De Fin krijgt de concurrentie van ex-international Ian Walker. In januari komt ook het Omaanse talent Ali Al-Habsi nog meestrijden voor de positie van nummer één.

Achteraan gaf Hierro er de brui aan. Bruno N'Gotty, Radhi Jaidi en Tal Ben Haim krijgen nu echter de concurrentie van de stevige Senegalese international Faye, die ook op het middenveld uit de voeten kan.

Ervaring zat op het middenveld bij Bolton: Gary Speed en Ivan Campo draaien al jaren mee op het hoogste niveau. Zij krijgen het gezelschap van jong talent als Kevin Nolan en Joey O'Brien.

De meest indrukwekkende namen vinden we echter vooraan: Jay Jay Okocha, El Hadji Diouf, Khalilou Fadiga, Stelios Giannakopoulos, Kevin Davies en Henrik Pedersen krijgen nu immers ook nog het gezelschap van Jared Borgetti (foto), de Mexicaanse topschutter aller tijden die zich ook op de afgelopen Confederations Cup nogmaals in de kijker speelde. Borgetti, die maar een halve kans nodig heeft om te scoren, moet dé prijsschutter worden bij Bolton. Ondanks al het aanvallende talent was er vorig jaar bij de Trotters immers niemand die erin slaagde tien doelpunten te maken.


Prognose

Beter doen dan vorig seizoen lijkt moeilijk voor de club uit Bolton. Sterke spelers in elke linie, maar het grootste gevaar lijkt de smalle kern te worden. Er hoeft niet veel te gebeuren, of er ontstaan selectieproblemen. De extra belasting door de komende matchen in de Uefacup is op dat gebied ook al geen voordeel. 

De Trotters zullen op het einde van het seizoen al best tevreden zijn met een evenaring van het mooie 2004-2005, met opnieuw kwalificatie voor Europa, en opnieuw enkele uitschieters tegen de topploegen. De verwachtingen omtrent Borgetti zijn groot: lost de Mexicaan ze in, dan staan er Bolton nog mooie tijden te wachten...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties