Milan verliest nu al punten, Inter overtuigt

Maarten Vandenabeele

Op de eerste speeldag van de Serie A is AC Milan niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel bij promovendus Ascoli. Stadsgenoot Inter zette zijn ambities kracht bij met een klinkende 3-0 tegen een andere neo-eersteklasser, Treviso.

Het regende pijpenstelen in Ascoli en het spel van beide ploegen had daaronder te lijden. De 0-0 stond aan de rust nog op het bord. De thuisploeg kwam verrassend op voorsprong in de 58e minuut. Na een vrije trap was het uiteindelijk Cudini die binnenwerkte: 1-0. Milan was niet onder de indruk want 5 minuten later stelde Shevchenko alweer gelijk. 2 minuten daarna miste de superspits een reuzenkans. Verder raakten de Rossoneri niet meer zodat de competitie net als vorig seizoen zwak werd begonnen.

Stadsgenoot Inter deed het heel wat beter. Nochtans speelde Treviso heel goed mee, vooral voor de pauze maar het verschil zat in Adriano. De Braziliaan nam alle doelpunten voor zijn rekening en verdoezelde zo de eigenlijk niet zo beste prestatie van de Nerazzurri. Maar de uitslag staat er in elk geval: 3-0.

AS Roma begon ook uitstekend: in Reggina werd de thuisploeg met 0-3 geklopt. Na een halfuur kopte Mancini de 0-1 binnen en met die stand gingen beide ploegen de rust in. Er was nog maar net afgetrapt voor de tweede helft toen Totti een vrije trap mocht nemen. De Rossi devieerde de bal en doelman Pelizzoli was kansloos: 0-2. Het werd er niet makkelijker op voor de thuisploeg toen Paredes een slag uitdeelde aan Perrotta en met rood mocht vertrekken. In de blessuretijd deed de ingevallen Nonda er nog eentje bij en bezorgde de Giallorossi zo een klinkende overwinning: 0-3.

Stadsgenoot Lazio begon ook met een driepunter door met het kleinste verschil Messina terug naar Sicilië te sturen. In een aangename eerste helft was een doelpunt van Pandev in de 21e minuut genoeg voor de Biancocelesti. In de tweede helft was er niets meer te zien en zo bleef het bij 1-0.

Het Europees spelende Palermo liet 2 punten liggen bij Parma. Terlizzi scoorde de 0-1 na een groot halfuur maar in de tweede helft kwam de thuisploeg tegen de gang van het spel langszij via Bresciano. De thuisploeg bleef op zoek gaan naar meer en rechtvaardigde daarmee de puntendeling.

Champions League-deelnemer Udinese hield de laatste nieuwkomer, Empoli, af. In Udine bleef het bij 1-0 maar de overwinning was verdiend voor de thuisploeg. Muntari scoorde het enige doelpunt in de 31e minuut en de reactie van Empoli kwam er nog helemaal op het eind maar tot een doelpunt leidde dat niet.

Siena klopte Cagliari met 2-1. Enrico Chiesa was de grote man: hij scoorde beide doelpunten voor de thuisploeg. Esposito had de bezoekers na 10 minuten op 0-1 gezet. In de slotfase van de eerste helft benutte Chiesa een strafschop en na bijna een uur strafte hij een flater van doelman Carini (ex-Standard) af. Een kwartier voor tijd moest Siena met 10 verder na rood voor D'aversa maar Cagliari kon daar niet meer van profiteren.

Kampioen Juventus sluit vanavond de eerste speeldag af met een thuiswedstrijd tegen Chievo.