Analyse Vreugde en verdriet in Madrid

Tonnelier Caroline
Vreugde en verdriet in Madrid

Madrid was het voorbije weekend meer dan ooit de hoofdstad van het Spaanse voetbal.  Het grote Real kwam opnieuw negatief in het nieuws met een nederlaag op het veld van Espanyol Barcelona.  Stadsgenoot Atlético deed het heel wat beter door op eigen veld landskampioen Barcelona te verslaan.  En wat te denken van het nietige Getafe?  De derde Madrileense club prijkt met zeven op negen trots bovenaan de rangschikking.

Real Madrid lijkt helemaal het noorden kwijt.  De Koninklijke slaagde erin om in één week drie nederlagen op te lopen, de ene al wat schandelijker dan de andere.  Na de afgang voor eigen publiek tegen Celta, duwde Espanyol de Madrilenen nog wat dieper in de put.  Net als vorig weekend probeerde Real de schuld opnieuw op de scheidsrechter te schuiven.  De Koninklijke wil de partij zelfs laten herspelen wegens een scheidsrechterlijke dwaling.  De verwende sterren van Real moeten de schuld voor de makke prestaties van de voorbije wedstrijden echter in de eerste plaats bij zichzelf zoeken.  Het team van Luxemburgo liet het immers in alle linies afweten: Casillas flaterde, de defensie liet de tegenstanders te vaak begaan, het middenveld kon noch verdedigend noch aanvallend zijn wil opleggen en de aanvallers misten de kansen.  Espanyol lijkt met twee overwinningen in de competitie en een gelijkspel in Europa eindelijk op goede weg.

FC Barcelona heeft het traditioneel moeilijk op het veld van Atlético Madrid en dat was gisteren niet anders.  De regerende landskampioen kwam tegen een goed georganiseerde thuisploeg nooit in zijn spel en stond bij momenten opnieuw op flanellen benen te verdedigen.  Een efficiënter Atlético haalde het met 2-1, meteen de eerste overwinning én de eerste doelpunten voor de Madrilenen.  Vooral Fernando Torres slaakte een zucht van opluchting na zijn eerste treffer in achttien wedstrijden.

Helemaal bovenaan de rangschikking vinden we verrassend Getafe terug.  De derde Madrileense club laat met een zeven op negen miljoenenclubs Real en Barça een eind achter zich.  De bescheidenheid en het realisme van de derde Madrileense club staan in schril contrast met de grootspraak van Alavés-alleenheerser Piterman.  De gekke voorzitter/coach van de Basken riep zijn team uit tot titelkandidaat, maar moest in een spectaculaire wedstrijd met 3-4 het onderspit delven tegen Getafe, dat zich vooraf tevreden toonde met de zeventiende plaats.

Deportivo en Valencia speelden in een draak van een wedstrijd 2-2 gelijk.  De partij tussen beide vergane glories stond bol van de fouten en discussies, met onder meer twee rode kaarten tot gevolg.  Enige echte hoogtepunten waren de knappe doelpunten van Miguel en Tristán.  Depor blijft door het verlies van Celta wel co-leider.  De promovendus ging op eigen terrein onderuit tegen Racing Santander, dat zo zijn eerste punten van het seizoen pakte.

Athletic Bilbao en Málaga gaven een nieuwe dimensie aan het gezegde ‘het beste voor het laatste houden’.  Na 85 doelpuntenloze minuten maakten beide ploegen er in de laatste vijf minuten van het duel in Bilbao nog een waar spektakelstuk van.  De bezoekers uit Andalusië trokken met twee doelpunten tegenover één uiteindelijk aan het langste eind en mochten zo de drie punten meenemen naar het zuiden van het land.

Villarreal wacht nog steeds op zijn eerste overwinning van het seizoen.  Wanhopen doet El Submarino Amarillo echter allerminst: vorig jaar moest het team van Riquelme zelfs tot de zesde speeldag wachten om zijn eerste zege te mogen vieren.  Cádiz doet het dan weer heel wat beter dan verwacht.  De promovendus puurde een vier op negen uit thuiswedstrijden tegen Real en Villarreal en een verplaatsing naar Racing en staat zowaar op gelijke hoogte van Barcelona.

Betis en FC Sevilla staan broederlijk naast elkaar op een gedeelde zevende stek.  Beide teams hebben het vooral moeilijk om de weg naar de netten te vinden.  Betis scoorde amper één doelpunt in drie partijen, de buren doen het met twee treffers net iets beter.  Defensief geven de Andalusiërs echter weinig weg, zodat ze toch elk vier punten wisten te verzamelen.  Gisteren verloor Sevilla met het kleinste verschil van Osasuna, dat zich dus wist te herpakken na de nederlaag in Rennes.  Betis kwam voor eigen publiek niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Real Zaragoza, dat vorige week ook al Valencia in bedwang wist te houden.

Voor een doelpuntenkermis moest men dit weekend in Mallorca zijn.  Het plaatselijke team haalde het met verpletterende 5-2 cijfers van Real Sociedad.  Real Mallorca toonde voor en na de pauze twee totaal verschillende gezichten.  Na een defensieve eerste helft ging het team van Cuper met een 1-2 achterstand de rust in, maar in een wervelende tweede helft speelden ze de bezoekers uit Sociedad helemaal weg.  Aganzo was met een zuivere hattrick de man van het match.