Robinho: de opvolger van Pelé?

Kevin Pieters
| 0 reacties
Robinho: de opvolger van Pelé?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de rubriek ‘Een Blik op’ probeert Voetbalkrant wekelijks een talentvolle speler van binnen- of buitenland in de kijker te zetten.  De spelers die hiervoor in aanmerking komen zijn 21 jaar of jonger en staan al geruime tijd in de spotlights of worden door hun ploeg, manager of andere omstanders beschouwd als beloftevolle spelers.  Deze week richten we onze blik op wonderboy Robinho van Real Madrid. 
 
De Brazilaan Robson de Souza, beter gekend als Robinho, is een 21-jarige aanvaller die dit seizoen de troepen van Real vervoegde.  De zwarte parel, zoals hij in Madrid wordt genoemd, werd op 25  januari 1984 geboren in Sao Vicente, een Braziliaan stad van om en bij de 300.000 inwoners.
 
Net zoals zovele talenten was Robinho op vroege leeftijd al bezeten door het voetbal.  Buren zagen hoe Robinho als zesjarige dagelijks aan het straatvoetbal deelnam in zijn buurt.  Het was toen al duidelijk dat hij een wonderbaarlijk balgevoel had en een dribbelwonder was.  Op negenjarige leeftijd liet hij zich al opmerken in de zaalvoetbalcompetitie in Brazilië door in één seizoen 73 keer te scoren voor zijn club Portuarios.  De grote Braziliaanse clubs gingen hun aandacht op hem richten.  Ploegen als Corinthians, Palmeiras en Sao Paulo volgden de kleine Braziliaan met veel aandacht. Uiteindelijk werd Robinho aangetrokken door Santos, dé club die diende als springplank voor spelers als Pelé en Coutinho.  Het duurde dan ook niet lang of Robinho’s eerste successen kwamen eraan.  Hij werd in 2001 met de min)17-jarigen kampioen van de ‘Paulista league’.  Niet veel later gingen de deuren van het eerste elftal van Santos open voor de jonge Braziliaan en won hij zowel in 2002 als in 2004 de titel in de Braziliaanse hoogste klasse.  De beelden van Robinho’s 20 meter lange run tegen verdediger Rogerio, in de derby tegen Corinthians, met 8 overstapjes zonder de bal één keer te raken, gingen de hele wereld rond.  
Van 2002 tot 2005 speelde Robinho in het eerste elftal van Santos.  In totaal speelde hij 103 wedstrijden en wist hierin 44 keer de netten te vinden. In 2005 trad Robinho aan met de nationale ploeg en wisten de Brazilianen de Confederations Cup in Duitsland binnen te halen. 
 
Europese topploegen geraakten meer en meer geïnteresseerd in Robinho. Vooral Arsenal was deze zomer de aankoop van het wonderkind aan het overwegen. Het was uiteindelijk Real Madrid dat in de aanloop naar het seizoen 2005/2006 de Braziliaan een contract aanbood.  Na lange en zware onderhandelingen kwamen Santos en Real Madrid de verkoopprijs van om en bij de 27 miljoen euro overeen.  Op 28 augustus 2005 maakte Robinho zijn debuut in de Primera Division en werd zijn droom werkelijkheid. “Spelen met Ronaldo is mijn grootste droom, bovendien maakt het feit dat het dan nog bij Real is die droom compleet”, aldus de nieuwe Real-ster.  Maar een echte droomstart kende de Braziliaan niet in Spanje.  Na een zestal weken in Real kwamen de eerste sceptische berichten in de media.  Vooral de Spaanse pers was niet mild in haar uitspraken: “Robinho lijkt in niets op een wereldster.”  Ook het ondergewicht van Robinho was voor menig voetbalkenners een zwakte.  Real-trainer Luxemburgo beloofde in oktober te werken met Robinho voor het aankweken van meer spiermassa.
 
Dit seizoen speelde Robinho zes wedstrijden mee in de hoogste Spaanse klasse en wist nog maar één keer de netten te vinden.  Ook in De Champions League kwam Robinho twee keer in actie, zonder succes.
 
Om de opvolger van Pelé te worden, zoals enkele voetbalkenners voorspellen, zal het jonge talent zich op Europese bodem nog moeten bewijzen.  Z'n prestaties zullen met veel aandacht gevolgd worden, dus hopelijk voor hem vindt hij gauw weer de weg naar de netten.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties