Brøndby terug op de tweede plaats

viki meeuwis

In Denemarken stond afgelopen weekend de dertiende speeldag van de SAS-Ligaen op het programma. Echte toppers waren er niet en dat liet zich voelen aan het niveau van de verschillende wedstrijden.

SønderjyskE – Brøndby: 1-2

Het verschil tussen de landskampioen en de promovendus zit in de effectiviteit voor het doel. Zo zou je de zege van Brøndby op Sønderjyske van afgelopen zondag kunnen beschrijven.

Sønderjyske begon goed aan de wedstrijd en zette de landskampioen direct onder druk. Binnen de eerste tien minuten kreeg de thuisploeg al twee goede kansen op doel maar konden deze niet in een doelpunt omzetten. Brøndby kwam beter in de wedstrijd en begon stillaan het heft in handen te nemen. Nochtans was Brøndby niet echt goed. Weinig tempo en slechte combinaties zorgden ervoor dat er op het middenveld weinig beweging te bespeuren viel. Wie wel opviel in de goede zin was Johan Elmander, die een mooie pass gaf naar Martin Retov die vlak voor doel kwam maar keeper Kim Drejs liet zich niet verrassen. Op het half uur kon Thomas Rathe op doel schieten maar Dan Anton Johansen en Casper Ankergren konden een goal voorkomen. Brøndby speelde zonder de geblesseerde topscorer Morten Skoubo en dat was een duidelijk gemis. Drie minuten voor het einde van de eerste helft viel dan het eerste doelpunt. Trond Andersen kon de bal na de corner verder in doel koppen en zo stond het voor de rust op 0-1.

Na de rust werd Kasper Lorentzen ingebracht wat tot een meer aanvalsgericht spel leidde. Amper elf minuten in de tweede helft kon Martin Retov op doel schieten maar het was Thomas Rasmussen die in de rebound zijn eerste doelpunt voor Brøndby binnenwerkte. Zo kwam de club uit Kopenhagen op een 2-0 voorsprong. De intensiteit en het tempo verdween vanaf dan uit de wedstrijd. Jacob Stoltenberg kon de eer nog redden voor Sønderjyske en zo eindigde de stand in 2-1 voordeel voor Brøndby. Brøndby klimt naar de tweede plaats op vier punten van FC Kopenhagen, SønderjyskE blijft op de laatste plaats staan.

AC Horsens – FC Nordsjælland: 0-0

In september stonden FC Nordsjælland en AC Horsens nog tegenover elkaar en daarbij verloor Horsens met zware 5-0 cijfers. Horsens speelde in de laatste vier thuiswedstrijden gelijk en wou kost wat kost een nieuwe afstraffing vermijden.
FC Nordsjælland speelde zonder al te veel enthousiasme en het werd al snel duidelijk dat de bezoekers niet naar Jylland waren gekomen om te winnen maar tevreden waren met een puntje.

Esbjerg – AaB: 2-1

De eerste helft was een tamme bedoening en de fans moesten tot de 42e minuut wachten vooraleer het eerste doelpunt viel. Jakob Poulsen kon zich vrij spelen vanop rechts en de bal afleggen maar die werd in eerste instantie opgevangen door de verdediging van AaB. In de rebound kon de ingevallen Njogo Demba-Nyrén de bal toch doorspelen naar de vrijstaande Lasse Kryger die de bal makkelijk in het net achter keeper Jimmy Nielsen plaatste. Zo kwam Esbjerg op slag van rust nog 1-0 voor. Luttele minuten later kon middenvelder Marco Reda de bal verder koppen naar Jeppe Curth die de bal zelf verder in het doel van Esbjerg keeper Martin Jensen kopte. Beide ploegen gingen met een doelpunt de rust in.

De tweede helft was een kopie van de eerste. Geen van beide ploegen kon tempo maken en kansen afdwingen, hoewel vooral Esbjerg wel bleef proberen. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd kon Michael Mürcy zich voorbij een uitkomenden keeper Jimmy Nielsen dribbelen. Hij kon nog net mooi afleggen voor Njogu Demba-Nyrén die alsnog de 2-1 binnenkopte.

Silkeborg – FC Kopenhagen: 0-3

Deze wedstrijd was er een van een serieus klasseverschil. Volgens de Zweedse trainer van FC Kopenhagen, Hans Backe, speelde zijn ploeg een van hun meest stabiele wedstrijden dit seizoen.
In de eerste helft was er vooral veel volk op het middenveld te vinden. Dit zorgde aan beide kanten voor goed defensief werk maar tevens ook voor grote moeilijkheden voor de meer aanvallend ingestelde spelers. Zo zorgde middenvelder Thomas Olsen voor de nodige tackles maar telkens hij de bal naar een speler van zijn eigen team, Silkeborg, wou krijgen creëerde hij gevaar voor Silkeborg door korte ballen te moeten spelen. Het enige doelpunt voor rust kwam er via een mooie pass van Elrio Van Heerden naar Jacobsen die de vrijstaande Marcus Allbäck kon aanspelen. Die trapte de bal buiten het bereik van keeper David Preece in de verste hoek, 1-0 voor FC Kopenhagen.

Na de rust duurde het slechts tien minuten tot Alvaro Santos de bal kon binnenwerken opnieuw na een mooie voorbereiding van Elrio Van Heerden. Acht minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Møller er nog 3-0 van en zo won FC Kopenhagen verdiend van een onmondig Silkeborg.

FC Midtjylland – Viborg: 0-1

Geen van beide ploegen blonk echt uit in deze wedstrijd maar Viborg speelde het minst ineffektief, wat een meteen een aanduiding voor het niveau van de wedstrijd was.
Het enige doelpunt in deze wedstrijd viel in de 19e minuut. De Braziliaan José Mota zorgde zo voor de overwinning van Viborg. Bij Viborg was Steffen Højer geschorst en daarom verkoos trainer Christensen voor een 4-4-2 opstelling met Mota en Paul Obiefule in de spits in plaats van de gebruikelijke 4-5-1 formatie.
Jakob Glerup speelde de bal naar het strafschopgebied van FC Midtjylland. Midtjylland speler Jesper Mikkelsen wou die situatie onschadelijk maken door de bal terug te spelen op keeper Ola Tidman. Maar dat was zonder Mota gerekend die de bal afsnoepte en in doel schoot, zijn zevende dit seizoen. Met nog twintig minuten te spelen in de tweede helft werd Paul Obiefule met een rode kaart van het veld gestuurd en moest Viborg met tien man verder. Zelfs dan geraakte FC Midtjylland niet aan de bal.

OB – AGF: 3-1

Bij Århus was er geen sprake van een chockeffect in de goede zin na het vertrek van Sören Åkeby en de aanstelling van Brian Steen Nielsen. AGF had gewoon geen kans tegen OB dat oppermachtig was. Doelpunten voor OB kwamen van Nicolai Stokholm, Mwape Miti en Martin Borre. Morten Rasmussen kon de eer nog redden voor Århus met een tegendoelpunt, tevens zijn tiende van het seizoen. Århus blijft door dit verlies op de negende plaats hangen en staat nog steeds dicht bij degradatie.