Juve en Inter winnen zonder glans

Maarten Vandenabeele

Alles blijft hetzelfde aan de top van het klassement: Juve, Inter en Fiorentina wonnen, zij het met weinig overschot. Door de winst tegen Reggina heeft Juventus alweer een record gebroken: de Bianconeri sluiten de heenronde af met een indrukwekkende 52/57.

Alessandro Del Piero (foto), sinds dinsdag Juventus' beste doelschutter aller tijden, kreeg van Capello een plaats in de basis, ten koste van Ibrahimovic. Ook Buffon stond voor het eerst dit seizoen tussen de palen in competitieverband. Het was uitgerekend Del Piero die de matchwinnaar werd: even voor de pauze rondde hij een actie met Trezeguet prachtig af. Daar bleef het bij. De Bianconeri deden niet echt grote moeite en het zware terrein zorgde voor heel wat slordigheden. Bovendien was doelman Pavarini van Reggina in een begenadigde dag.

Inter had het niet onder de markt met Cagliari, dat zich maar niet overgaf. Na een kwartier leek de wedstrijd gespeeld na doelpunten van Martins en Adriano (foto) maar Esposito scoorde de aansluitingstreffer al in de 20e minuut. Na bijna een uur spelen kregen de Nerazzurri een strafschop na een fout op Adriano en de Braziliaan ging zelf achter de bal staan. Hij schoot beheerst voorbij Chimenti. Opnieuw kwamen de Rossoblu terug: Suazo nam een vrije trap en de deviatie van Samuel verraste doelman Julio Cesar: 3-2. Ondanks een enthousiast slotoffensief geraakte Cagliari niet meer langszij.

Fiorentina kon nog eens winnen en heeft dat te danken aan de wederopstanding van Luca Toni. De spits, die de afgelopen weken droog stond, scoorde beide doelpunten in de krappe 2-1 overwinning tegen Chievo. Zanchetta maakte halverwege de 2e helft Toni's 1e treffer ongedaan maar in de allerlaatste minuut kopte de international een voorzet van Pasqual tegen de netten: 2-1.

Livorno kon thuis geen afstand nemen van Siena. De bezoekers kwamen al na 8 minuten op voorsprong via Locatelli maar Morrone bepaalde de ruststand op 1-1. De onvermijdelijke Lucarelli deed de thuisaanhang weer juichen met de 2-1 maar 5 minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht na een benutte, maar fel gecontesteerde strafschop van oude vos Chiesa. In de slotfase protesteerden de Livorno-spelers nog een aantal keer voor een in hun ogen duidelijke strafschopfout maar scheidsrechter Paparesta gaf geen krimp.

Udinese kon thuis geen afstand nemen van hekkensluiter Treviso, dat nog zonder Baseggio aantrad. Motta bracht de thuisploeg al na 13 minuten aan de leiding maar Pinga en Dellafiore keerden de situatie helemaal om. Dankzij een omgezette penalty van Di Natale hielden de Bianconeri alsnog een punt thuis.

Parma en Lazio deelden de punten. Hoewel de Romeinen doorlopend de betere ploeg waren, kon enkel Rocchi, na 5 minuten, scoren. Corradi kon op een diefje en op de rand van buitenspel gelijkmaken. Ondanks hevig protest van de Biancocelesti werd het doelpunt goedgekeurd. Trainer Rossi kon het niet verkroppen en werd met rood weggestuurd.

Ascoli klopte Empoli met 3-1. Almiron kon nog reageren na een doelpunt van Ferrante, met een 1-1 ruststand als gevolg, maar in de 2e helft duwde de thuisploeg door: Bjelanovic en Domizzi zorgden voor de overwinning. De bezoekers verloren ene kwartier voor tijd Raggi met een rode kaart.

Vanavond staat AC Milan nog voor een moeilijke trip naar Rome, waar het AS Roma partij geeft.