De geschiedenis van VC Herentals

Bart Hermans
| 0 reacties
De geschiedenis van VC Herentals
Foto: © SC

Het Ontstaan
 
Nadat KFC Herentals was gefusioneerd ( en later gewoon opgegaan was in) met Geel was er op Sint-Janneke geen club meer actief. Heel wat mensen voelden dan ook de neiging om een nieuwe club op te richten. Verbroedering Geel toonde weinig of geen interesse in de bestaande accommodatie in Herentals. Alles verloederde dan ook. Jan Deckers en Robert Mariën kregen hulp van schepen van Sport, Alfons Verwimp om een nieuwe club administratief in orde te krijgen. . Tony De Busser, Danny Pollet en Marc Van Ouytsel werden al snel bereid gevonden om mee te doen en ronselden al spelers voordat het nog maar 100 procent zeker was dat er een nieuwe club ging komen. Dit bewees de gederevenheid van deze mensen. Half april kwam dan de bevrijding wanneer Geel en het stadsbestuur van Herentals akkoord gingen.
Danny Pollet werd voorzitter, Jan Deckers secretaris en Marc Van Ouytsel Penningmeester. Tony De Busser ging nu volop op zoek naar spelers waarvan er veel zich spontaan aanboden. Robert Mariën kreeg de taak om de sportvelden weer toonbaar te maken. Hij kreeg hier heel wat hulp van vrijwilligers die in hun opdracht slaagden na heel wat dagen en nachten werk. Twee maanden later werden de eerste trainingen aangevat. VC Herentals was geboren.                                                          
 
Sportieve explosie

Er werd met veel enthousiasme gestart, onder leiding van Goran Miljanovic en Patrick Van den Eyenden ging VC Herentals van start in vierde provinciale C. Het eerste hoogtepunten van de nieuwe club was de stadsderby tegen SKS Herentals, waar meer dan 800 toeschouwers waren. De ploeg eindigde uiteindelijk op de zesde plaats in het klassement. Ze waren daar in Herentals heel content mee. VC Herentals had bewezen dat ze het recht van bestaan hadden en de ambities werden opgekrikt.
Intussen werd het hoofdbestuur uitgebreid met Jos Flamand, die instaat voor de relaties met de pers ( door hem werden voetbalkrant trouwens schitterend ontvangen op de eerste speeldag van dit seizoen). Marc Lenaerts en Patrick Van Den Eynden probeerden als trainers de ploeg naar Derde Provinciale te loodsen. VC Herentals was gevoelig versterkt en het duel om de titel ging tussen hen en SKS Herentals. SKS werd kampioen en beide clubs gingen naar derde provinciale.
Er kwamen weer nieuwe versterkingen en er kwam een tweede derby bij tegen Noordstar. In de beker van Antwerpen presteerden ze goed door Mol-Wezel, die tweede zou worden in eerste provinciale te wippen. In de competitie wonnen ze de eerste twaalf wedstrijden. Uiteindelijk worden ze de allereerste kampioen in België dat seizoen. Ze eindigen de competitie met een voorsprong van 15 punten op Zandhoven en 25 op Noordstar.
Op naar tweede provinciale!
Op de beheerraad van 15 maart 2003 biedt Marc Van Ouytsel zijn ontslag aan.
 
VC goes interactive

In het seizoen 2003-2004 verraste de club vriend en vijand door de eerste vijf wedstrijden te winnen. Maar dan geraken veel spelers gekwetst of stopten me voetballen. Veel jongeren krijgen hun kans en doen het niet slecht maar het inpassen van hen in de ploeg kost toch wat punten. Toch wordt de club nog derde in het eindklassement.

Na het seizoen neemt de club afscheid van enkel mensen die gedurende enkele jaren de clubkleuren verdedigden: trainer Marc Lenaerts, Dieter Van den Schoor, Johan Verstrepen, Roel Stevens…
In de loop van het seizoen werd er een schitterende website met daaraan gekoppeld een erg succesrijk supportersforum en daarnaast werd er door enkele jongeren een supportersclub opgericht. Deze vereniging zat in de lift. SKS Herentals promoveert naar tweede zodat er terug een derby op komst is.Op 4 mei treedt Nancy Bates tot het hoofdbestuur. Zij neemt de financies op zich plus de organisatie van en de eindverantwoordelijkheid voor de kantines.

De keerzijde van de medaille

De ambities liggen dan ook hoog in het seizoen 2004-2005. Ze versterkten met doelman Filip Laureys, Kristof Benijts, Davy Engelen, Joeri Nevelsteen, Nick Maeyninckx, Kevin Kerckhofs… De nieuwe trainer, Jos Heylen, die bijgestaan werd door Sus Van Orshaegen, zou veel diplomatie aan de dag moeten leggen om uit zijn "positieve selectieproblemen" te geraken. Maar om een of andere reden sloeg onze motor niet aan. Nick Maeyninckx valt al voor de start van de competitie definitief uit. De zenuwachtigheid neemt toe en Gunter Sterckx verliet de club. Bovendien sleepte hij verschillende spelers mee naar het liefhebbersvoetbal. Jos Heylen wierp half november de handdoek, zodat Sus Van Orshaegen, gesteund door Tony De Busser en Willy Van Snick, moesten proberen de meubels te redden. Maar ondermeer door kwetsuren en schorsingen degraderen ze samen met SKS Herentals terug naar Derde Provinciale.

Jeugdwerking

Ook de jeugdwerking bij de club draait op volle toeren. Meer dan 200 jeugdspelers spelen elke week voor de Herentalse eer. Er worden jeugdstages en kampen georganiseerd en de knapen A pakken tot twee keer toe de titel. Het is duidelijk dat de komst van VC Herentals ook voor de jongeren een leegte heeft opgevuld.
 
De Toekomst
 
In het begin van het seizoen vroeg ik Jos Flamand wat de ambities waren en die antwoordde mij dat ze niet te veel ambities hadden want toen ze in tweede provinciale wilden kampioen spelen degradeerden ze naar derde provinciale. Ik zag op de eerste speeldag een niet zo sterk maar heel efficiënt Herentals spelen. Na 20 speeldagen staan ze nog steeds aan de leiding en doen mee voor de titel. Jos , ik zal er bij zijn als jullie de titel vieren….
 
 
 
Met dank aan Jos Flamand
 
 
Ter nagedachtenis aan mijn grootvader , Karel(Fons) Hermans, die een groot supporter van KFC Herentals en VC Herentals was.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Antwerpen (3C)

Nieuwste reacties